Сб, 20.04.2024, 12:34
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Православна Церква в Україні повинна бути?
Всього відповідей: 799
 
Головна » 2007 » Жовтень » 25 » Звернення Святійшого Патріарха Філарета до громадськості з приводу відкриття в Одесі пам’ятника імператриці Катерині ІІ
Звернення Святійшого Патріарха Філарета до громадськості з приводу відкриття в Одесі пам’ятника імператриці Катерині ІІ
18:25

Дорогі браття і сестри!
Як стало відомо із засобів масової інформації на 27 жовтня поточного року заплановано відкриття пам’ятника «засновникам Одеси», центральною фігурою якого має стати зображення російської імператриці Катерини ІІ. Переконаний, що встановлення пам’ятника засновками Одеси у такій формі є наругою над історичною пам’яттю українського народу.
З багатьох джерел відомо, що на місці сучасної Одеси здавана існував порт Хаджибей. Тому присвоєння Катерині ІІ титулу «засновниці міста» є сумнівним
Ця імператриця залишила в історії України надзвичайно сумний слід. З її наказу було зруйновано Запорізьку Січ, а козаки були змушені втікати у володіння Туреччини. Вона дала наказ хитрістю полонити ватажків Коліївщини, покарати підданих Російської імперії, а підданих Польщі видати цій державі для тортур і страти. За її повеління в Україні було запроваджене кріпацтво. Політика її уряду привела до занепаду Києво-Могилянську академію. За її правління в наших землях різко скоротилася кількість шкіл, що привело до стрімкого зниження рівня грамотності. Вона особисто зліквідувала решки української державної автономії, а її уряд розпочав політику тотальної русифікації України.
Катерина ІІ зробила багато зла і у церковному житті. Внаслідок її політики «секуляризації» церковного майна Православна Церква перетворилася на заручницю держави. Була ліквідована більшість монастирів. За протести проти цієї наруги над Церквою митрополит Ростовський Арсеній (Мацієвич) був з наказу імператриці «позбавлений сану» та під іменем «Андій-враль» ув’язнений та замордований голодом і холодом у Ревельській фортеці. Нині за свій мученицький і сповідницький подвиг митрополит Арсеній прославлений серед святих, а Катерина ІІ посіла місце серед гонителів та мучителів.
Не слід забувати і про моральне обличчя цієї правительки, яку навіть помірковані російські історики називають «стастолюбицею». Її розбещеність стала символічною, подібно до розбещеності правителів Древнього Риму.
Тому пам’ятнику Катерині ІІ не повинно бути місця на землі незалежної України. Його встановлення – наруга над пам’яттю про замордованих козаків, закріпачених селян та спаплюженої Церкви.
Вірю, що справедливість і здоровий глузд переможуть, а недоброї пам’яті російська імператриця Катерина ІІ отримає належну оцінку від українського народу.

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

Категорія: Українські новини | Переглядів: 1290 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz