Чт, 28.03.2024, 19:47
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2007 » Жовтень » 28 » Московський Патріарх зняв анафему з гетьмана Мазепи
Московський Патріарх зняв анафему з гетьмана Мазепи
12:08

Анафема, проголошена за наказом царя Петра І, була скасована Московським Патріархом. Про це 26 жовтня 2007 р. у прямому ефірі програми «СВОБОДА з Савком Шустером» на телеканалі «Інтер» повідомив ректор Київської православної богословської академії архієпископ Переяслав-Хмельницький Димитрій. На доказ своїх слів він показав книгу спогадів митрополита Антонія (Храповицького), перевиданих з благословення єпископа Нижегородського і Арзамаського Московського Патріархату.
В книзі, зокрема, міститься розповідь про те, що до владики Антонія, як тогочасного митрополита Київського, у 1918 р. звернувся глава Української держави гетьман Павло Скоропадський з проханням клопотати перед Патріархом Московським і всієї Росії Тихоном (Бєлавіним) про скасування анафеми гетьману Івану Мазепі. Митрополит Антоній завжди неприязно відгукувався про особу царя Петра І та про його реформи у церковній сфері, а до гетьмана Мазепи ставився із симпатією, як до мецената Церкви. Тому митрополит надіслав Патріарху Тихону прохання про скасування анафеми. На нього він отримав від Предстоятеля РПЦ відповідь, що на підставі рішень Помісного Собору, який засудив практику накладення церковних покарань за політичні провини, анафема на гетьмана Івана Мазепу скасовується.
Про рішення Патріарха скасувати анафему митрополит Антоній повідомив гетьмана Скоропадського. З ініціативи останнього на Софійській площі в Києві було відслужено панахиду за упокій душі гетьмана Івана Мазепи. З благословення митрополита Антонія служіння панахиди очолив його вікарій єпископ Назарій. Сам митрополит не схотів брати участь у публічній панахиді, бо не бажав, щоб цей акт був розцінений як схвалення українізації, до якої владика Антоній ставився вкрай неприхильно.
Випуск програми «СВОБОДА з Савком Шустером» був присвячений встановленню в Одесі пам’ятника Катерині ІІ та перейменуванню вул. Січнового повстання в Києві на вул. Гетьмана Івана Мазепи. Священнослужителі Московського Патріархату з Києво-Печерської Лаври, які мали взяти участь у програмі, поїхали з неї, так і не з’явившись у ефірі. Від імені противників нової назви вул. Січневого повстання в програмі виступили скандально відомий керівник «Єдіного Отєчєства» Кауров та депутат Держдуми Росії Глазьєв. Вони обидва наполягали на тому, що надання вулиці, на якій стоїть Лавра, імені Івана Мазепи, є «наругою на Церквою», що наклала на нього анафему. І були чимало здивовані тим, що насправді ця анафема скасована Московським Патріархом Тихоном ще у 1918 р.

«Українське Православ’я»

Категорія: Українські новини | Переглядів: 1118 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz