Сб, 20.04.2024, 03:53
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Ви ставитесь до екуменічного руху?
Всього відповідей: 360
 
Головна » 2007 » Жовтень » 31 » Зміна тисячолітнього курсу?
Зміна тисячолітнього курсу?
07:49

Після недавнього візиту Московського патріарха Алексія II до Франції у Російській православній церкві вперше заявили про можливості встановлення більш-менш нормальних відносин з католицьким світом. Більше того, на вищих рівнях ідеться про нечувану донедавна можливість — зустріч Московського патріарха і Папи Римського! Як повідомляє сьогодні митрополит Кирило Гундяєв, «найсвятіший патріарх неодноразово сам говорив, що ніколи не виключав можливості такої зустрічі». За словами глави Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополита Кирила (в інтерв’ю газеті «Московские новости»), «сьогодні ця можливість не менш реальна, ніж це було певний час тому, а можливо — навіть більш реальна. У нас на порядку денному є безліч питань, над якими ми спільно працюємо, і в разі, якщо їхнє обговорення завершиться успіхом, відкриється можливість для такої зустрічі». Митрополит також зазначив, що сьогодні рівень діалогу між двома церквами «набагато вищий, аніж це було певний час тому» (читай — за часів Папи Римського Івана Павла II).
За словами митрополита, «ми досягаємо більшого взаєморозуміння, в тому числі і з тих проблем, які ще недавно нас розділяли. Але мова йде не про ті богословські проблеми, які розділяли православних і католиків (і які призвели до розділення 1054 року), а про ті проблеми, що виникли після розпаду Радянського Союзу в зв’язку з появою ієрархічних структур католицької церкви на території колишнього Радянського Союзу». (Йдеться, звісно ж, про Українську греко-католицьку церкву, розгромлену і закриту в 1946 році, й «повсталу з попелу» наприкінці 90-х. — К.Г. )
Забуваючи про історію, Митрополит звертається до питання про місію однієї церкви (католицької) на канонічній території іншої — на території незалежної України. На його думку, в таких випадках «усе має здійснюватися так, щоб не руйнувати відносин між Церквами». У цьому, мабуть, головні труднощі, що ускладнюють православно-католицькі відносини. «На порядку денному стоїть питання про непрості відносини між православними і греко-католиками в Україні. Серйозну стурбованість Москви викликає також експансія греко-католиків у традиційно православні області цієї країни (України), в яких Унії ніколи історично не існувало». (Важко зрозуміти, на що розраховує митрополит Кирило — невже на те, що в Україні почнуть закривати греко-католицькі храми? Або на те, що Римський Папа Бенедикт ХVI «зрадить» греко-католиків?)

Категорія: Міжконфесійні стосунки | Переглядів: 1214 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz