Чт, 28.03.2024, 11:16
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
На якій мові повинно звершуватись богослужіння в храмі?
Всього відповідей: 912
 
Головна » 2007 » Листопад » 8 » Археологи знайшли гробницю рівноапостольної княгині Ольги
Археологи знайшли гробницю рівноапостольної княгині Ольги
16:56
 
На території Десятинної церкви завершуються археологічні розкопки, які ведуться ще з 2005 р. – вперше за останні 70 років. Експедиція буквально просіяла тонни грунту. Роботи продовжать і в наступному польовому сезоні. А нинішній вже майже завершений. Цікавими знахідками стали не тільки розкішний перстень, який зараз реставрують, кільця і монети, але і дві цеглини часів будівництва храму з надряпаними на них буквами "c" і "Н" – що отримали статус найстародавнішого рукописного слов'янського напису з коли-небудь знайдених на території Києва. До того ж археологи як ніколи близькі ще до однієї сенсаційної знахідки.
"У X в. Десятинна церква була однією з найбільших в християнському світі, – розповідає Олег Іоаннісян, доктор історичних наук, фахівець із староруської архітектури. – Її довжина складала 44 м, ширина – 30 метрів. Вона була не набагато менша, ніж, наприклад, собор Св, що зберігся. Софії в Стамбулі (Константинополі). Це ще раз свідчить про те, що Київ в ту пору перетворився на третій по значенню і багатству містом в Європі; більше і багатше за нього був тільки Константинопіль, який налічував мільйон з гаком жителів".
Розкопки також показали, що вже в XI в., а потім і в XII в. Десятинну церкву капітально ремонтували. Можливо, навіть перебудовували. Що послужило причиною, невідомо. Чи то землетруси, які в Києві траплялися частіше і були сильніші, ніж нині, чи то храм занепав.
"Ще в 1939 р. експедиція ленінградського вченого Михайла Каргера виявила тайники. У тайниках лежали останки людей, зокрема жіночий скелет із золотими прикрасами. Сьогодні ми близькі до того, щоб підтвердити – це поховання княгині Ольги. Біля іншого скелета виявили форми ливарень, які використовували ювеліри. А ще там були лопата і мотузок. Це послужило підставою для тієї, що домінувала довгі роки версії про те, що, рятуючись від орд Батия, кияни намагалися вирити підземний хід до схилу гори. Але копати довелося б не один місяць, може, цілий рік. Думаю, тайники вирили набагато раніше", – додав фахівець.
Загадкова фігура княгині у всі століття була предметом уваги істориків і літераторів. Ольга стала на чолі дружинників і мстила за вбитого древлянами чоловіка – князя Ігоря, саме вона керувала Руссю і за часів малолітнього сина Святослава, і під час його незліченних походів. Без сильного характеру і волі цього зробити було не можна.
Також під час розкопок 1939 р. були знайдені фрагменти фрескової і мозаїчної прикраси стародавнього храму, окрім Десятинної церкви були виявлені руїни княжих палат і боярських жител, а також майстерні ремісників. Археологічні знахідки зберігаються в заповіднику Софійский собор і Національному музеї історії України.

www.utro.ua

Категорія: Цікаве звідусіль | Переглядів: 1330 |
Всього коментарів: 1
08.11.2007
1. о дидаскалос
А що ж то за саркофаг, який зберігається в музеї, розташованому в Софійській Трапезній?

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz