Пт, 19.04.2024, 13:54
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2007 » Листопад » 17 » На Полтавщині відбудують Покровську церкву, що належала Кочубеям
На Полтавщині відбудують Покровську церкву, що належала Кочубеям
23:19

Археологи знайшли точне місцезнаходження козацької церкви, зведеної ще у 1770 році. Саме у підвалинах цієї споруди знаходиться склеп родини полтавського козацького полковника Кочубея, повідомляє РІСУ.
За часів Радянської влади у 1946-47 роках, релігійну споруду зруйнували. Як розповідають свідки тих подій, з залишків церковної цегли в колгоспі ”Більшовик” побудували комору.
Ініціаторами відновлення сакральної споруди виступили громади двох селищ: Жуки і Тахтаулово. Вже 70 років, жителі цієї місцевості, аби причаститися чи посвятити паску, їздять за десять кілометрів до Полтави.
Щоб встановити де саме розпочинати будівництво, місцеві науковці провели розкопки і на глибині півтора метра на околиці села Жуки відкопали фундамент церкви. Аби переконатися, що це саме те, що шукали, запросили долучитися до чергової експедиції науковця зі Львова Костя Присяжного, який в своїй роботі вдало використовує новітні технології. «Кость Присяжний зацікавився даними, які отримали полтавські археологи. Та ми здебільшого орієнтувалися на людський фактор: шукали живих свідків тих часів, читали літописи, провели невеличкі розкопки. Але щоб зробити остаточний висновок, потрібні були ще докази. Ми знали, що Покровську церкву Кочубеї спочатку збудували з дерева, а вже трохи згодом обклали муром. Коштів мали обмаль, а щоб підтвердити ці дані потрібно було провести досить вагомі розкопки. Завдяки Костю Присяжному нам вдалося знайти легший шлях. Він вміє працювати методом біолокації, і використавши цю технологію, ми дійсно змогли побачити, що спочатку була побудована дерев’яна церква, а потім зведена мурована. А з допомогою такого приладу, як георадар ми побачили ще й підмурки мурованої Покровської церкви Кочубеїв», - сказала заступник директора з наукової роботи державного історико-культурного музею-заповідника «Поле Полтавської битви» Людмила Шендрик.
Технічні дані підтвердили людські здогадки. Але, за словами Людмили Фендрик, точне місцезнаходження козацької церкви до початку відновлювальних робіт широкому загалу не повідомлятимуть, аби не привабити «чорних» археологів.
Місцеві жителі зрадівши, що справа зрушила з місця, утворили церковну громаду Покровської церкви, яка належатиме до УПЦ Київського Патріархату. Активісти розпочали збір коштів на будівництво, яке має розпочатись наступного року.

Категорія: Українські новини | Переглядів: 1301 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz