Чт, 25.04.2024, 02:55
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Грудень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2007 » Грудень » 2 » Відкриття фресок часів Мазепи
Відкриття фресок часів Мазепи
17:20

У Софійскому соборі почали відкривати живопис часів Мазепи, який в радянські часи просто закрасили фарбою, повідомляє "Газета по-киевски" Масивні стіни Софії Київської зберігають немало секретів. Скоро одна із загадок буде розкрита – в соборі приступили до відновлення настінного живопису часів Івана Мазепи. Поки відкриті лише декілька невеликих фрагментів. На початку XVIII століття за ініціативою гетьмана і за його ж засоби Південна галерея собору. Нові прибудови прикрасили фресками. Їх було багато: у вівтарній частині були зображені Ісус на троні, з боків князі Володимир і Ольга, які вважалися покровителями самого гетьмана і його матері. Окрім них, тут були зображення Кирила і Мефодія, першого київського митрополита Михаїла, св. митрополита Макарія Київського.
Але в 1960-х рр., під час капітальної реставрації Софії, їх закрасили білою фарбою. Може, фрески Мазепинської капели, так її стали називати як відображення тієї епохи, не порахували настільки важливими, щоб намагатися реставрувати. А може, сама особа Мазепи не здавалася такою цікавою...
Шар фарби довгі роки приховував цінні розписи. Про те, які вони, могли "розповісти" тільки чорно-білі фотографії, зроблені в 1960-і рр. Тепер же, коли до роботи приступили реставратори, очищені ділянки відкривають яскраві орнаменти, медальйони, фігури святих. На щастя, змивається фарба легко: теплою водою і кельмою. І все одно важко уявити, яка краса відкриється, коли роботи завершаться.
– Частина цих фресок ще пізніших часів, є навіть ХХ століття, – розповідає головний художник-реставратор "Софії Київської" Анатолій Остапчук. – Масляна фарба недовговічна, вона вицвітає, зображення дряпається, тому старовинні фрески часто підправляли свіжим шаром. Зараз ми відкрили в деяких місцях первинне зображення, але збереглося воно не скрізь. Наприклад, одіяння Святого Володимира спочатку зробили синього кольору, а пізніше за нього закрасили зеленим.
До речі, в цьому ж залі збереглася фреска ХI століття, що зображає Св. Онуфрія. Вважається, що вона володіє цілющими властивостями: якщо доторкнутися до колін святого, проходить головний біль. Тільки це зображення не було закрашено в радянські часи, а засалена пляма на ногах Онуфрія підтверджує стародавню легенду. Цінна ця фреска ще і тим, що на ній збереглися видряпані написи на старослов'янській мові. Вони вже розшифровані, і в них стародавні кияни просять у святого захисту і заступництва.
З тим, що розписи Мазепинської капели необхідно відкрити повністю, згодні багато дослідників. Адже це єдиний архітектурно-стінописний ансамбль епохи українського гетьмана, що зберігся, дотепер не відомий і не досліджений. Але кияни зможуть його побачити не раніше кінця наступного року – і те, якщо не буде проблем з фінансуванням.

Категорія: Різні новини | Переглядів: 1284 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz