Пт, 19.04.2024, 20:41
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Грудень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Православна Церква в Україні повинна бути?
Всього відповідей: 799
 
Головна » 2007 » Грудень » 7 » У Чернігові рятують дерево, на корінні якого тримається підземний монастир
У Чернігові рятують дерево, на корінні якого тримається підземний монастир
07:54

Врятувати трьохсотлітній дуб, на корінні якого тримається унікальний підземний монастир, намагаються екологи Чернігова. Дерево тримає купол церкви святого Феодосія - не дає схилу осипатися. Фахівці планують рятувати диво-дуб сучасними методами - стовбур рослини укріплюватимуть залізними кільцями. Коріння, неприкрите землею, та величезні дубла - головні вороги трьохсотлітнього дуба. Старезне дерево хворіє вже другий  десяток років - кажуть працівники заповідника "Чернігів Стародавній", проте нині його стан критичний. Велетень потребує кваліфікованої допомоги.
Володимир Руденок, завідувач відділу Національного заповідника "Чернігів Стародавній": "Якщо дуб спиляти, корінь почне всмоктувати вологу. Дуб почне працювати не на осушення печер, а на зволоження. Це може стати причиною для обвалу".
Цей дуб  - остання надія і для найвищого підземного храму у всій Європі. Купол церкви святого Феодосія тримається лише завдяки корінню старця. Для реанімування  дерева  - його стовбур стягнуть металевими обручами, а коріння засипатимуть землею.  
Тетяна Дадашева, еколог: "Треба обрізати сухе гілля, Найголовніше-зробити пломбу-у дубі велика щілина. Були випадки, коли дупла підпалювали.Тут є така небезпека. В центрі він розколотий".
Дуби, що тримали  схили Болдиних гір у Чернігові, де ченці звели  підземний монастир,  відомі ще  зі стародавніх літописів.  Раніше тут  їх було декілька сотень.  Проте живі свідки історії часто страждали не стільки від часу та хвороб, скільки від рук вандалів. Нині у парку старих дерев  лишилося менше ніж п"ятдесят. А щоби вберегти від людей 300-літній дуб - працівники заповідника домагаються для нього статусу  пам'ятки природи. Тоді дерево буде під охороною, а відтак у безпеці.

Наталія Глушко, Костянтин Сіліченко, 5 канал
 
Категорія: Українські новини | Переглядів: 1164 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz