Пт, 29.03.2024, 09:32
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Грудень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Православна Церква в Україні повинна бути?
Всього відповідей: 799
 
Головна » 2007 » Грудень » 17 » Скільки коштує Лавра?
Скільки коштує Лавра?
17:36
 
На фоні бурхливих подій в українському парламенті багато знакових випадків губляться серед повідомлень інформагенств. Одне з них, до прикладу, повідомляло про те, що священники Української православної церкви Московського патріархату винесли сувору «догану» прем’єру Віктору Януковичу і налякали навіть відлученням від церкви. І все це лише за те, що останній мав необережність поцілувати хрест в руках предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарха Філарета.
До слова, стосунки Віктора Януковича з церквою складаються дуже особливим чином. До президентських виборів 2004 року майбутній кандидат здобув собі прихильника-іконописця і той намалював з «Я 2004» ікону. Наступного разу Янукович вразив своїми «зв'язками» під час демонстрацій у тому ж 2004му, коли переважна більшість мітингуючих заперечувала проти грандіозної афери, влаштованої Віктором Федоровичем. Мабуть, не знайшовши кращих методів протидії, серед своїх нечислених «демонстрантів» Янукович вивів тоді і священників з іконами. Особливу прихильність прем'єр виказував саме Московському патріархату, який мабуть, і сподівався на особливу підтримку високопосадовця. І недаремно.
Темною плямою у стосунках Януковича та УПЦ МП став саме поцілунок…Після суворої перестороги щодо подібних кроків назустріч УПЦ КП цілком логічно, що уряд Януковича стане більш ніж лояльним до тієї політики, котру проводить УПЦ МП.
За словами гендиректора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергія Кролевця, об`єкти Києво-Печерської лаври руйнуються через бурхливу господарську діяльність, розгорнуту на її території Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (УПЦ МП). На сьогоднішній день з 65-ти об`єктів, переданих церкві, більше половини піддалися змінам і перебудові. За повідомленням УНІАН, він відзначив, що в 2005-2007 роках Свято-Успенський Києво-Печерській лаврі (УПЦ МП) на реставрацію пам`яток архітектури Києво-Печерської лаври Кабміном було виділено близько 25 млн. грн., проте… «ця цифра неточна, оскільки остаточної інформації про виділені кошти немає».
Іншими словами, держава руками Януковича аккуратно платить гроші, причому на що вони витрачаються нікому невідомо. Навряд чи цікавиться цим і сам Янукович, мабуть, логічно передбачаючи, що підтримка «правильного політичного курсу» теж чогось варта.
Проте продажна лояльність стала вже настільки лояльною, що про це відкрито заявляють представники заповідника. Так, за словами пана Кролевця «Неприпустимо продавати власні пам`ятки історії в обмін на примарні голоси на виборах і симпатії електорату».
Навряд чи Януковичу буде цікава тема «якогось там» руйнування…чергового! Коли нещодавно за відвертого ігнорування «діячами» УПЦ МП, які б мали дбати про таку пам'ятку архітектури, культури, історії як Лавра, була зруйнована брама заповідника, про надзвичайне занепокоєння заявили всі – від засобів масової інформації до Президента і ЮНЕСКО. Проте Кабмін та профільні міністри (в тому числі і віце-прем'єр) лишилися незворушними. Сьогодні міліція вже навіть відмовляється розшукувати і карати винних. Кому це треба?
До «здобутків» уряду Януковича в культурній політиці до поруйнованої лаврської брами можуть долучитися ближні печери, які, за свідченнями працівників заповіднику, вже почали руйнувати. Цікаво, що процес відбувається під пильним керівництвом тих, хто, здавалося б, повинен був першим дбати про збереження Лаври як української історичної святині. Та мабуть, жага до засвоєння бюджетних коштів переважила розуміння важливості пам'ятки. Тим більше вже зовсім не за горами кінець року, а там і бюджетні підсуки підбити треба…
Що ж стосується Януковича і його уряду, то здається, що після такого «виговору» він ладен закрити очі на будь-які дії УПЦ МП – навіть якщо завтра зруйнують лаврську дзвіницю не виключено, що уряд і цьому знайде «вдале» пояснення – наприклад, що не витримала ваги часу. По-перше, самому уряду залишилося працювати вже лічені години і міністри давно звиклися з приставками «екс». А по-друге, Янукович сам не так давно «приватизував» державну резиденцію «Межигір'я», що розташована саме на місці ще одного давнього монастиря…
І навіть, полишивши політику осторонь, дуже дивно, коли пам'ятники, котрі стояли і їх берегли століттями, в наш час активно руйнують, більше того – за бюджетні гроші.
А тим часом, руйнування історичних пам`яток на території Києво-Печерської лаври може призвести до її виключення зі Списку культурної спадщини ЮНЕСКО...
Марина Лозовська, "Реальна політика"
 
Категорія: Дайджест ЗМІ | Переглядів: 1835 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz