Чт, 18.04.2024, 11:17
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Січень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2008 » Січень » 9 » Грецька поліція присікла спробу групи жінок перетнути кордон Святої Гори Афон
Грецька поліція присікла спробу групи жінок перетнути кордон Святої Гори Афон
10:43

Грецька поліція видворила за межі чернечої республіки Афон групу жінок, що порушили тисячолітню заборону на відвідини Святої Гори, повідомляє у вівторок Афінське агентство новин. Порушниці прибули до так званиої «брами Афону» недалеко від стародавнього візантійського монастиря Зігу, нині покинутого. Жінки заявили, що зробили «символічне знехтування» заборони на доступ до чоловічих монастирів Афону. Втім, внаслідок втручання поліції їм вдалося проникнути на заборонену територію лише на лічені метри. Майже одразу ж після того, як група жінок перейшла кордон Афону, їх видворила звідти поліція.
Порушниці заявили журналістам, що переступили межу чернечих володінь на знак протесту. Вони вимагають переглянути цілий ряд судових рішень, згідно яких понад 8 тисяч гектарів території було відчужено від світської частини півострова на користь афонських монастирів.
«Якщо монастирі не поважають заборону на відчуження спадкового майна, вони не мають права вимагати від нас, щоб ми поважали їх заборону», - сказала одна з демонстранток.
Тяганина жителів навколишніх селищ з афонськими ченцями триває вже більше двох з половиною десятиліть. Найближче судове засідання по земельній суперечці відбудеться в середині січня цього року в Салоніках.
Гора Афон була проголошена священним місцем ще в указі візантійського імператора Василя Першого в IX столітті наший ери. Заборона на відвідини Афону жінкам, так званий «аватон», освячений багатовіковою традицією. Афон вважається «уділом Пресвятої Богородиці» - Єдиною з жінок, завжди незримо присутньою на Святій Горі.
Вхід на Афон закритий не тільки жінкам, але навіть тваринам жіночої статі, не рахуючи курей, які несуть яйця, і кішок, які ловлять мишей в монастирях.
Історія зберегла ряд випадків, коли недоторканність афонських володінь для жінок порушувалася. Так, жінки ховалися тут в числі біженців після невдалого повстання греків проти турецького володарювання в 1770 році, а також під час Війни за незалежність 1821 року.
У 30-і роки ХХ століття на Афон, переодягнувшись чоловіком, проникла Аліки Діплараку, перша гречанка, яка завоювала титул «Міс Європа». Побувавши на Афоні для того, щоб задовольнити свою цікавість, Діплараку згодом хвалилася цим вчинком.
Зовсім іншим був настрій Євгенії Пейю, яка опинилася на Афоні всупереч своїй волі в 1948 році, під час громадянської війни. Загін партизан-комуністів потрапив в засідку урядових сил, і ті що вижили, у тому числі і 17-річна дівчина, врятувалися втечею в монастирях Афону. Як згадувала Пейю в одному з інтерв'ю, вона вважала, що зробила великий гріх, пройшовши на Афон, і глибоко розкаювалася в цьому.
Грецький Кримінальний кодекс прямо забороняє жінкам вхід на Афон, порушницям загрожує тюремне покарання.
Кілька років тому грецька влада негативно відреагувала на резолюцію Європарламенту, який вимагав відмінити аватон в порядку забезпечення рівноправ'я між чоловіками і жінками. Уряд заявив, що як і раніше поважатиме стародавню традицію.


Категорія: Міжнародні новини | Переглядів: 1252 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz