Чт, 25.04.2024, 22:02
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
В якій сфері суспільного життя Церква повинна приймати активну участь?
Всього відповідей: 518
 
Головна » 2008 » Лютий » 9 » Білорусія оголосила польським священикам бюрократичну війну
Білорусія оголосила польським священикам бюрократичну війну
14:24

Уряд Білорусії істотно ускладнив в'їзд іноземних священиків для роботи на території країни – зараз їм необхідно буде мінімум за місяць подати цілий набір довідок. Нововведення в першу чергу торкнеться священнослужителів з Польщі. Важче буде потрапити до Білорусі і іноземцям - викладачам духовних семінарій, а також паломникам. Запрошуюча сторона повинна буде предявити довідки і копії документів про релігійну освіту іноземця, його кваліфікації, копію паспорта, у випадку з педагогами - учбові плани. За відсутності будь-якого з необхідних документів заявка не розглядатиметься. Рішення про дозвіл на в'їзд уповноважений у справах релігій і національностей прийме протягом місяця. За словами прес-секретаря уповноваженого Михайла Рибакова, необхідно підсилити контроль влади за діяльністю іноземних священиків: «Якщо запрошує релігійна організація, вона повинна пояснити, кого, навіщо і на який час запрошує. Якщо не вистачає священиків - ми їх кандидатури погоджуємо, розглядаємо документи. Необхідно, щоб все було точно, зрозуміло, прозоро».
В даний час католицизм сповідують близько 1,3 млн. громадян Білорусії. У країні діють дві католицькі духовні семінарії, але не дивлячись на це відчувається гострий недолік в священиках білоруського походження - з 360 служителів тільки близько 180 є громадянами Білорусії., останні - іноземці, в основному поляки.
Прес-секретар конференції католицьких єпископів Білорусії отець Олександр Амельченя відмовився коментувати нове положення, пославшись на відсутність офіційного документа: «Знаю, що документ вивішений в інтернеті, але нам його офіційно не прислали, тому коментувати його я не маю права».
Незалежні експерти вважають, що посилювання правил пов'язане з бажанням Білоруської Православної Церкви обмежити вплив католицького костьолу на громадян. Контроль за діяльністю польських священиків помітно посилився кілька років тому. Так, літом 2006 р. семи польським священикам і п'яти черницям було відмовлено в праві працювати в Білорусії. У грудні 2006 р. в Гродно оголосили голодовку 300 віруючих, яким місцева влада протягом дев'яти років не давала дозвіл на зведення храму. Рік потому, в грудні 2007 р., з країни з скандалом був вигнаний польський католицький священик, який дозволив собі критику білоруського режиму в інтерв'ю польській газеті.
При цьому на вищому рівні, навпаки, декларується зближення позицій. Минулого року в Білорусі навіть встановили пам'ятник покійному Іоанну Павлу II. А 1 березня білоруські католики вперше візьмуть участь в молитовному телемосту з Папою Римським Бенедиктом XVI. Сьогодні багатьом з них залишається тільки сподіватися, що із-за введених владою обмежень телеміст з понтифіком не виявиться єдиною можливістю спілкування з духовними наставниками.

24 UA
Категорія: Цікаве звідусіль | Переглядів: 1603 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz