Пт, 29.03.2024, 11:37
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
ГОЛОВНЕ МЕНЮ
РОЗДІЛИ БІБЛІОТЕКИ
Статті адміністратора
Різні статті
Пам’яті пастиря
Спогади про митрополита Даниїла
Догматичне богослів’я
Церковне право
Новий Завіт
Персоналії
Історія
Проповіді
Дідахі
Вселенське Паравослав’я
Історія Древньої Церкви
Літургіка
Патрологія
Статті грецькою
Статті англійською
Молитовник
Молитви
ОПИТУВАННЯ
Православна Церква в Україні повинна бути?
Всього відповідей: 799
Головна » Бібліотека » Історія Древньої Церкви

Символізм в Древній Церкві
Вчення Церкви виражається не тільки словом, але і символом, який містить в собі дивовижну різноманітність значень. Краса форми і глибина змісту символу утворюють тісний гармонійний зв'язок, що допомагає по-новому доторкнутися до тайни християнської віри.
Мистецтво ранньохристиянських спільнот загадкове і таємниче. Воно розвивалося в страшні часи гонінь і розквіту язичницьких містерій, які знаходили собі опору в стародавніх релігіях народів, скорених Римом. Розквіт філософської думки і крайні форми скепсису і цинізму були сусідами з несамовитим містицизмом і культом сили. Духовна спрага мучила імперію. В цьому загальному хаосі народжувалося Джерело Живої Води - Церква.
Ранні християни строго оберігали тайну віри від язичників, щоб не піддати нарузі і осміянню натовпу дорогоцінну перлину істини. Тайна християнського вчення не одразу сповіщалась людині, поскільки її свідомість ще не була підготовлена до розуміння повноти Одкровення. Потрібен час, щоб язичник зміг стати повноправним членом Церкви. Церковне вчення звіщалося поетапно, все більше і більше розкриваючи глибину просвічуючи людський розум. Для того, щоб приховати істину від необізнаних, ранні християни використовували мову символів і алегорій. Слово «символ» походить від грецького «зв'язувати, сполучати», що означає певний зв'язок між людиною і тією істиною, яка виражена за допомогою символу. Вона не просто стає надбанням розуму, а має цілком реальну дію на людину, духовно перетворюючи її особу. Мова символів пронизує всі боки життя Церкви. Її можна знайти і в християнських гімнах, і в богослужбових обрядах, і в образотворчому мистецтві. Ця мова багатогранна, надзвичайно насичена і достатньо складна для розуміння навіть для сучасної освіченої людини. Для того, щоб долучитися до сакральної мови християнських символів, необхідне знання античної міфології, біблійної історії і багатьох інших наук.
Але головне - це прагнення пізнати, прийняти в своє серце істину християнської віри. Тільки тоді символ зможе промовити. Поступово, прилучаючись до християнського одкровення, людина завмирає у невимовному здивуванні і захопленні перед тією глибиною, яка їй відкривається. Цей стан неможливо описати, його можна тільки пережити.
Звернемося до самої образної мови першохристианських символів. Риба є одним з якнайдавніших символів християнської віри. Поєднання п'яти грецьких букв, що становлять це слово (ΙΧΘΙΣ), означає «Ісус Христос, Божий Син, Спаситель». Таким чином, зображення риби є символом, через який християнин залучається до одного з найважливіших положень віри. Іншим широко поширеним символом ранніх християн є хліб, який символізує нове життя в Христі. Зерно повинне померти в землі, щоб зійти новим колосом; свою єдність зерна знаходять в хлібі, з'єднуючись в єдине ціле. Так і людина, яка хоче стати християнином, повинна померти для гріховного життя через таїнство Хрещення (образ зерна) і принести духовний плід (образ колоса) і, врешті-решт, з'єднатися з іншими людьми (зернами) в єдності Церкви як Тіла Христового (образ хліба). Віра в Христа Спасителя в єдності церковного життя є умовами нашого спасіння і отримання нового життя в Царстві Небесному. З'єднання символів хліба і риби є символом Евхарістії - нашого поєднання з Христом.
Також широко відомий в ранньому християнському мистецтві образ агнця. Спаситель у бесідах з народом неодноразово вказував на нього. У Древній Церкві агнець був символом Христа на підставі євангельських слів: «Ось Агнець Божий, Який бере на Себе гріхи світу» (Ін. 1:29). Образ Агнця сходить до старозавітної пасхальної традиції, в якій жертовний агнець символізує заповіт з Богом. Нерідко агнець зображається з хрестом над головою, що вказує на те, що Спаситель, уподібнившись агнцю, приніс Себе в Жертву для спасіння людського роду. Образ агнця використовується також в значенні праведної душі. У древніх зображеннях нерідко можна побачити образи агнців, що йдуть у напрямку до Джерела життя, яке символічно виражене у формі хреста з витікаючим з нього потоком живої води. Агнці означають душі праведних християн, що поспішають прилучитися до Христа. У безпосередньому зв'язку з образом агнця знаходиться образ доброго пастиря (людини, що несе на плечах вівцю). Цей символ дуже відомий відомий, і використовується для того щ, слухаючи проповіднь, могли уявити слова Спасителя «Я є пастир добрий: пастир добрий покладає життя своє за овець» (Ін. 10:11). Образ доброго пастиря виражає древній Символ віри: «Ісус Христос—Спаситель».
Ще одним важливим символом Спасителя є світильник. Цей євангельський образ також мав широке розповсюдження серед перших християн. У словах Христа «Я світло світу; хто піде за Мною, той не ходитиме в пітьмі, але матиме світло життя» (Ін. 8:12). Спаситель в своїх притчах неодноразово наводить образ світильника для позначення Світла Істини. У словах древнього гімну «Слава Тобі, що показав нам світло» виражена віра в Христа, який є єдиним Джерелом праведності і мудрості.
Слід зазначити, що символи часто об'єднуються в певні комбінації, які народжують нове читання вже відомих значень. Так їх сенс стає справді невичерпним за образністю мови і глибиною передачі все нових і нових сторін Божественного Одкровення. Сюди слід додати і те, що кожен символ є предметом духовного змісту і фактично невичерпний за своєю внутрішньою глибиною. Але повернемося до подальшого розгляду християнської символіки.
Наступним важливим символом є образ голуба. Цей образ дійшов до нас з біблійної історії про Ноя. У християнському мистецтві він є також символом милості Божої до людського роду.
Також ще одним яскравим християнським символом є корабель. Одним з найважливіших значень цього символу є образ Церкви Христової, яка, немов корабель, пливе по буремному морі суєтного мирського життя до тихої гавані — Христа. Корабель символізує, те, що після бурхливого земного життя душа, заспокоєна в смерті, вступає в обіцяне Богом вічне блаженство.
З образом корабля тісно зв'язаний образ якоря. Цей символ можна нерідко побачити зображеним на саркофагах християнських гробниць. Якір являв собою символ надії. Надія на отримання вічного спокою була складовою життя ранньохристянських спільнот, оскільки невідомість і страх гонінь невідступно слідували поряд з будь-яким християнином. Якір вселяв у віруючі серця надію на те, що час гонінь коли-небудь припиниться, і довгоочікуваний мир і спокій неодмінно наступлять.
Споконвіку виноградна лоза була символом веселощів і радості у багатьох народів. Згодом християни, сприйнявши цей древній символ, істотно розширили його сенс. У християнському світосприйнятті виноградна лоза стала асоціюватися з Христом і Його спасительним подвигом. Окрім того, цей образ став символом Церкви і Євхаристії. Ще одним древнім символом є образ безсмертного птаха Фенікс, який був запозичений з сакральної культури Єгипту. Птах Фенікс є символом Воскресіння, оскільки за легендою він  помирав у власному полум'ї, але знову і знову відроджувався.
Широко відомим християнським символом може бути названий птах павлін. Згідно древньої легенди, цей птах був безсмертним, оскільки його тіло після смерті не піддавалося тлінню. У християнському мистецтві образ павліна набув поширення, а легенда знайшла нове озвучення в тому сенсі, що павлін став символом безсмертя людської душі. Крім того, завдяки своїй красі павлін став вважатися символом Раю. Образ павліна нерідко можна побачити в древніх базиліках, оскільки цей символ міцно зайняв своє місце в християнському образотворчому мистецтві.
Символічне сприйняття навколишнього світу є невід'ємною складовою людського життя. За визначенням професора І.Н. Корсунського, «символ є плотський знак для позначення плотських відносин». Ми наділяємо символічним значенням оточуючі нас предмети і явища, і, завдяки цьому, рамки нашого світосприймання істотно розширюються.
Християнська культура має безліч різних символів, для опису яких знадобиться складання об’ємної наукової праці. Проте нам необхідно зрозуміти, що мова символів лише підводить нас до тієї межі, за якою знаходиться потаємна реальність духовного життя, повнота яка не може бути освоєна тільки за допомогою нашого розуму. Мову символів можна уподібнити словам в книзі, завдяки яким ми прилучаємося до її сенсу. Пізнаючи символічну мову християнства, ми входимо в безпосереднє особисте спілкування з Христом —Логосом (Словом), Який є всеосяжна Повнота всякого сенсу.

Розділ: Історія Древньої Церкви | Додано:(03.11.2007)
Переглядів: 2941
Використовуються технології uCoz
ВХІД НА ПОРТАЛ


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz