Пт, 29.03.2024, 03:04
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Розділи » Адміністрація » Чи правда ,що на Волині порубали священника!?
Чи правда ,що на Волині порубали священника!?
shuraДата: Чт, 28.02.2008, 22:43 | Повідомлення # 1
Група: Користувачі
Повідомлень: 9
Статус: Offline
Ходять слухи що на Волині порубали священнослужителя. Чи немаєте інформації яка б висвітлила або спростувала цю інформацію?

З повагою свящ. Степан Шира
angelДата: Ср, 12.03.2008, 21:47 | Повідомлення # 2
Група: Користувачі
Повідомлень: 8
Статус: Offline
Ієромонаха Ілію зарубали сокирою

Ігор Хамаза був одночасно і монахом, і священиком. У селі Білосток Луцького району на Волині планував відродити чоловічий монастир, упорядкувати цілюще джерело (фото: Юрій СРІБНИЙ)

У ніч на вівторок у селі Білосток Луцького району на Волині убили священика. 28 березня йому виповнилося б 30 років.

Ієромонах Ілія (у миру — Ігор Хамаза) жив посеред села у хатині на подвір’ї Свято-Михайлівської православної церкви Московського патріархату. Раніше відроджував Старочарторийський чоловічий монастир у Маневицькому районі. У сільській парафії Білостока служив 2,5 року, хотів відродити чоловічий монастир, упорядкувати цілюще джерело. Торік його возвели до сану ігумена.

О 8-й ранку ієромонаха не дочекався отець Володимир із сусіднього села Садів. Вони разом мали їхати до Луцька. 1,5 години отець Володимир дзвонив на мобільний і домашній телефон ієромонаха.

— Я запереживав, — розповідає отець Володимир Мелесь, 29 років. — Може, отцеві Ілії стало зле, бо мав розсіяний склероз. Подзвонив його старшому зведеному братові. Ми зустрілися, обійшли навколо хати, погукали, позаглядали. Клямка вхідних дверей була виламана, а двері зачинені зсередини. Брат заліз через вікно, відчинив мені двері.

На підлозі лежав напівроздягнений отець Ілія. У голові стирчала сокира. На обличчі нарахували чотири рубані рани. Викликали міліціонерів. Ті з’ясували, що з церкви нічого не вкрали.

— Досі перед очима стоїть те звірство, — каже отець Володимир. — Отець Ілія завжди пускав до хати усіх, хто того потребував. Але заощаджень не мав — там не було чого грабувати. Може, помстилися за що.

— Він такий міцний був, невже не міг дати ради? — шепочуться на церковному подвір’ї підлітки. — Кажуть, батюшку стягнули з ліжка посеред ночі.

На подвір’я нікого не пускають. Під церквою плачуть кілька десятків парафіянок. Із ними бабуся загиблого Антоніна, сестра Оксана. Мати отця Ілії повертається з Чехії, де була на заробітках.

— Такого священика ніколи не мали, — схлипує Валентина Шпак, 59 років. — Терплячий, уважний. Дитина в кого перелякається — йдуть до нього за порятунком. І за вбивць молився, і за тих, хто від рук убивць загинув, і за тих, за кого немає кому помолитися.

— Від першого дня полюбили його, — витирає очі дружина дяка Лідія Іванюк, 58 років. — Щойно прийшов, одразу запитав, якою мовою правити — українською чи старослов’янською. Ми захотіли українською. Ласкавий був, називав нас дівчатами. Мріяв хор дитячий організувати. Діти його любили. Ми хотіли йому на день народження заспівати ”Отець мій духовний”.

У парафії 500 парафіян із сіл Білосток і Горзвин. Храм, зведений 1638-го, відвідували жителі сіл Воютин й Гать. Кілька років тому з нього викрали чудотворну ікону Білостоцької Богоматері. Священик Ілія молився за її повернення.

Ієромонаха поховали в четвер на кладовищі села Садів Луцького району.

Міліціонери розшукають убивць. Коментарів не дають. За інформацію, яка допоможе слідству, обіцяють 5 тис. грн.


Добавлено (12.03.2008, 21:47)
---------------------------------------------
Знайшли убивцю ієромонаха Ілії

29 лютого волинські міліціонери затримали підозрюваного у вбивстві ієромонаха Ілії з села Білосток Луцького району Волині. 24-річний Сергій Думчев ховався у квартирі друга в Дніпропетровську. Опору при затриманні не чинив.
На Сергія вказали монахи Свято-Хрестовоздвиженського Чарторийського монастиря і жителі Білостока. Раніше чоловік працював там будівельником.
— Із Чарторийська він поїхав у село Низкиничі біля Нововолинська, там теж є монастир, — розповідає прокурор Волинської області Андрій Гіль, 50 років. — Щось поцупив і його вигнали. Перебрався у монастир на Закарпатті. Теж обікрав людей, отримав 3 роки в’язниці.
Звідти Сергій написав листа священикові Ілії. Каявся, просив прощення. ”У тебе ще все життя попереду, а строк не надто великий”, — відповідав отець Ілія.
Після звільнення Думчев приїхав на Волинь.
— Ми з Сергієм допомагали священикові, — розповідає семінарист Волинської духовної семінарії Віталій Павлусь, 22 роки. — Та він кілька разів обкрадав батюшку. Спочатку поцупив 150 гривень і втік. Невдовзі повернувся в Білосток, розкаявся. Отець Ілія сказав: ”Є покаяння, отже, є й душа”. І пробачив.
Наступного разу Сергій вкрав у священика значно більшу суму. Отець Ілія написав заяву до міліції.
Священика Української православної церкви Московського патріархату ієромонаха Ілію зарубали 26 лютого у власній хатині на церковному подвір’ї. 28 березня йому виповнилося б 30 років.
На відтворенні злочину Думчев показав покинуту хату в Білостоці, де відсиджувався в ніч убивства. Пив горілку. Серед ночі взяв сокиру, заліз до священика. Дев’ять разів ударив його по голові. Після витер руки светром і шарфом, викинув їх у туалет на подвір’ї. Потім умився у криниці, викурив кілька цигарок. Переодягся в одяг отця Ілії, забрав дві банківські картки та незначну суму грошей. Із Білостока дійшов до райцентру Торчин, що за 7 км.
Розслідування убивства триває.


Мир Вам!
Форум » Розділи » Адміністрація » Чи правда ,що на Волині порубали священника!?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Locations of visitors to this page
Використовуються технології uCoz