Чт, 25.04.2024, 09:40
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2007 » Жовтень » 11 » Загострення стосунків між Константинополем і Москвою
Загострення стосунків між Константинополем і Москвою
22:34

митрополит Пергамський Іоан (Зізіулас)Засідання Змішаної комісії по православно-католицькому богословському діалогу в італійській Равені почалося з скандалу. Серед учасників форуму опинилися представники Естонської Апостольської Православної Церкви (ЕАПЦ) – структури, що не визнається Московським Патріархатом. ЕАПЦ була створена Константинопольським Патріархатом в 1996 році, і саме представник Константинополя  запросив естонців в Равенну.
У вівторок, 9 жовтня, делегація Російської Православної Церкви (РПЦ) поставила питання або ми, або вони. Коли ж з'ясувалося, що митрополит Іоан представників ЕАПЦ додому не має наміру, делегація Російської Церкви покинула зал засідань.
Реакцію РПЦ можна зрозуміти. "Естонське питання" Москва і Константинополь закрили ще у середині 90-х. Сторони зійшлися на тому, що в Естонії співіснуватимуть дві церковні юрисдикції. При цьому в Москві не визнали канонічний статус ЕАПЦ, відмовляючись здійснювати богослужіння і обговорювати богословські проблеми з "розкольниками". Константинополь, здавалося б, цим задовольнився. Не зовсім ясно, чому саме зараз він вирішивроз'ятрити стару рану.
Запрошення представників ЕАПЦ в Равену схоже на провокацію. Виглядає це досить дивно, якщо врахувати, що РПЦзовсім  пішла на серйозні поступки Константинополю. Єпископу Василю (Осборну) з Британських островів, що минулого року самовільно змінив московську юрисдикцію на константинопольську, Синод РПЦ видав весною відпускну грамоту. Після цього в ЗМІ заговорили про потепління взаємовідносин двох Православних Церков. Як з'ясовується тепер, заговорили дуже рано...
Константинополю явно не до вподоби ідея "збирання" православних  росіян під омофором Москви. Останніми роками серед частини російських емігрантів у Франції, предки яких в 30-і роки перейшли під юрисдикцію Константинополя, все частіше лунають закликиповернутися в лоно Російської Церкви. Частинагромад дійсно юрисдикцію: так, в РПЦ кілька років тому перейшов храм Всіх святих в Страсбурзі. Сам Патріарх Алексій II відвідав цей храм минулого тижня, давши тим самим зрозуміти, що подібні ініціативи в Москві всіляко схвалюють і підтримують. При цьому Патріарх не знайшов часу для окремих зустрічей і серйозних бесід з представниками Константинополя.
Можливо, запрошення представників ЕАПЦ в Равену – "симетрична відповідь" Константинополя на дії Москви. Можливо, це просто збіг. У будь-якому випадку відносини двох Церков можуть тепер серйозно ускладнитися.
Відомо, що антагонізм між близькими родичами ынколи эособливо непримиренним. Але міжконфесійному діалогу це шкодить безмірно. На початку 90-х робота Змішаної православно-католицької комісії була припинена на невизначений термін: православних обурював "католицький (зокрема – уніатський) прозелітизм" в країнах колишнього СРСР. Тепер же,  діалог може втратити сенс із-за нездатності православних виступити єдиним фронтом. У результаті представники централізованої Католицької Церкви проводитимуть окремі конференції з делегатами Москви і Константинополя.

http://www.portal-credo.ru/

Категорія: Актуальні новини | Переглядів: 1305 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz