Чт, 25.04.2024, 20:00
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
На якій мові повинно звершуватись богослужіння в храмі?
Всього відповідей: 912
 
Головна » 2007 » Жовтень » 20 » Боротьба навколо Архиєпископського престолу в Греції
Боротьба навколо Архиєпископського престолу в Греції
12:16


Пропонуємо Вашій увазі статтю із грецької газети "ΤΟ ΒΗΜΑ" - "КРОК" яка розміщена в розділі Святі і наступники під назвою "Боротьба навколо Архиєпископського престолу в Греції"
Архиєпископ Христодул схвилював грецький уряд. Члени уряду зайнялися питаннями, пов'язаними зі здоров'ям предстоятеля Церкви та його наступником. Урядовий палац схвилювався, як тільки з’явилась інформація про те, що архиєпископ Христодул поступив в хірургічне відділення госпіталю Jackson Memorial в Майамі, і ще більше – після відмови лікуючих лікарів від пересадки печінки. У Афінах прем'єр-міністр Костянтин Караманліс і його найближчі соратники найпершими дізналися рано вранці у понеділок про те, що лікуючий лікар Архієпископа А. Тзакис не зміг приступити до пересадки печінки внаслідок виявлення метастазів.
Прем'єр відразу ухвалив рішення залишатися в стороні від розвитку подій. Таким же було і розпорядження членам уряду. Проте, з подібною тактикою не погодилися співробітники Архиєпископа, а також можливі наступники архиєпископського престолу, які хотіли б брати участь у всьому: що відбудеться або не відбудеться в Майамі, в рішеннях, які повинні будуть прийняті для переведення Архиєпископа в якийсь інший медичний центр в Америці або для повернення його до Греції, та у важкій, непередбачуваній і тривалій грі по спадкоємству престолу.
Перед урядом стоїть два питання - здоров'я Архиєпископа і питання його наступника. Завдання займатися даними питаннями було покладене на трьох представників уряду – найближчого соратника прем'єр-міністра Т.Русопулоса, міністра освіти і релігії Э.Стильянідиса і заступника міністра закордонних справ Т.Кассиміса. Практично всі кандидати - наступники Архиєпископа бажають зустрітися і зустрічатимуться з державним міністром, а Стільянідис і Кассиміс в якийсь момент будуть покликані зайнятися сумними подіями, що відбуваються в Майамі, і болісною процедурою спадкоємства, коли в цьому виникне необхідність.
Зараз керівництво Церкви схоже на хиткий пісок. Утворюються нові союзи, перевіряються старі дружні зв'язки, міняються пріоритети.


ВІДНОСИНИ ПРЕТЕНДЕНТІВ З УРЯДОМ ГРЕЦІЇ

Всі можливі наступники знають, що думки уряду аніскільки не впливають на склад Синоду, який самостійно визначає свої кроки. Крім того, Церква сама вирішуватиме питання відносно здоров'я Христодулоса і стане електоратом, що вибирає його наступника. Але в полеміці, яка розпочнеться зовсім скоро, кожен повинен показати свої переваги, зв'язки, які у нього є.
Інформація про ієрархів Церкви, які підтримують тісні стосунки з партією «Нова Демократія» (НД), відома вже давно. І ці «тісні стосунки» вже стали виставлятися напоказ з цілком очевидних причин.
Уряд не стане висловлювати офіційно своєї думки з приводу переваги якого-небудь з претендентів, але все-таки хотів би бачити на посаді таку людину, яка б гарантувала спокій і в рядах Церкви, та у відносинах з державою. Як вважають митрополити, братимуться до уваги три основні критерії:

- відносини з Вселенським Патріархатом (рівні, без загострення національних і конфесійних конфліктів);
- припинення розбіжностей між відомими політиками і Синодом. (Церква втомилася від постійної полеміки з урядом, ПАСОК (Соціалістичною партією) і ін., тоді як багато членів НД не приховують точки зору, що «Церква не може мати власної думки з усіх питань – від проблеми найменування сусідньої Македонії і греко-турецьких відносин до законів держави, що стосуються соціальних питань і проблем освіти»);
- постійна поява Церкви на перших сторінках газет і в новинах теле- і радіоканалів. Недозволені більше фрази на зразок «руки в крові», висловленій відносно Біла Клінтона і подій в Сербії.

Існує декілька найбільш сильних «партій» кандидатів:

- Послідовники митрополита Салонікського Анфима. На шляху відносин митрополита Салонікського з урядом і з прем'єр-міністром траплялися складні ситуації, проте не виключено, що досвідчений і прекрасний знавець церковних інтриг перегляне свою тактику.

- Митрополит Фівський Ієронім вже претендував в 1998 році на місце глави Грецької Церкви, і тоді був підтриманий багатьма членами ПАСОК. Зараз він налагодив відносини з керівництвом НД, і головне – з паном Караманлісом, і знаходиться поряд з ним під час різних церемоній.

- Третю «партію» очолює митрополит Спарти Евстафій, який абсолютно незнайомий державним діячам. Для більшості міністрів він представляє загадку, оскільки з публікацій з приводу наступників глави церкви стало відомо про його великий вплив на Синод, але і для багатьох архієреїв ця особа залишається вельми таємничою. Він майже не виїжджає з своєї єпархії, майже не з’являється , на засіданнях Священного Синоду, одним з 12 членів якого він є, майже не буває, за винятком випадків, коли обговорювані питання безпосередньо торкаються його. Дуже рідко з'являється він на екранах і у пресі, не дивлячись на те, що був представником Синоду по зв'язках з громадськістю.

Уряд дуже уважно спостерігає за розвитком подій в Церкві, але уникає втручання в їх хід. «Непривабливо обговорювати питання наступника в такий критичний момент, коли Його Блаженство веде боротьбу за своє життя». Сам прем'єр-міністр явно засмучений, багато хто пам'ятає, як пан Караманліс віддав оберіг Архієпископу, перш ніж той відправився в Майямі.
Уряд вважав за краще б зберегти рівний курс і продовжити відкритий діалог з Церквою, як це було дотепер. Роль уряду не можна применшувати, особливо відносно ситуації навколо процедури зміни предстоятеля Церкви. Згідно прийнятому в 1977 році закону, на виборах Архиєпископа, які проводяться в Афінському кафедральному соборі, передбачена присутність міністра освіти і релігії.


Три п'ятидесятирічні ієрархи Церкви мають великі шанси на перемогу в боротьбі за місце наступника.

Митрополит Сироса Дорофей, який користується великою пошаною православних і католиків в своїй єпархії. 54-річний Митрополит підтримує, як то кажуть, хороші відносини з сім'єю колишнього прем'єр-міністра пана Міцотакиса і збирає навколо себе на даний момент невелику, але дуже згуртовану групу прихильників.
Митрополит Месогийський Николай поважається всіма членами уряду. Хороша думка про 53-річного Митрополита склалася і у більшості членів опозиції, а з паном Русопулосом у нього дуже близькі відносини. Освіта, отримана Митрополитом, його служіння на Афоні, знання сучасних проблем, таких як пересадка органів, викликають велику пошану. Його оточує невелика, проте вагома група митрополитів.
Митрополит Дімітріади Ігнатій відомий грекам по телепередачі «Архондаріки». Він знайомий майже зі всіма міністрами, дружні відносини підтримує із замміністра внутрішніх справ і депутатом від області Магнісия Аф. Накосом. 51-річний Ігнатій має багато прихильників, вважається ключовою особою для процесу виборів наступника, і багато хто чекає, що саме його кандидатура буде запропонована на предстоятеля Церкви.

Три «ієрархи» від уряду

Т. Русопулос
Представник уряду, який постійно відвідує Афон. На його підтримку розраховують багато кандидатів, які, до всього іншого, вважають, що він має великий вплив на Прем'єр-міністра.
Евр.Стилианідис
Дуже поважна особа для виборів нового Архиєпископа – міністр освіти, у якого склалися прекрасні відносини з церквою, що зміцнилися ще більше в 2004-2007 рр., коли він займав посаду замміністра закордонних справ).
Т.Кассиміс
Замміністра закордонних справ, в компетенції якого знаходяться питання взаємодії з Церквою. Ключова особа, яка прийме на себе місію переговорів з представниками інших Помісних Православних Церков. Саме на пана Кассиміса чинитимуть тиск інші Православні Церкви, саме він спілкуватиметься з Вселенським Патріархом Варфоломієм, і предстоятелями інших Патріархій та з Московським Патріархатом. Пан Кассиміс вважається «своєю» для Церкви людиною, підтримує відносини з церковними організаціями. Цікаво, що на недавніх парламентських виборах його підтримали багато ієрархів Церкви, що визнали ту допомогу, яку він їм надав.

Марія Антоніаду – А.Раванос, газета "ΤΟ ΒΗΜΑ" - "КРОК"
переклад з грецької Даниїла Богословського спеціально для "Православного порталу - ΛΟΓΟΣ"




Категорія: Еладська Церква | Переглядів: 1458 |
Всього коментарів: 1
21.10.2007
1. свящ. Миколай Лагодич (lag-mykolaj)
Сумно angry

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz