Пт, 29.03.2024, 16:40
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
На якій мові повинно звершуватись богослужіння в храмі?
Всього відповідей: 912
 
Головна » 2007 » Жовтень » 27 » Молитва за гетьмана
Молитва за гетьмана
10:31

У селі Мазепинці, розташованому в дванадцяти кілометрах від Білої Церкви, в сім'ї козака Адама Степана з шляхетського роду Мазеп–Колединських, народився один з найвидатніших українських гетьманів. Так рахують більшість істориків і краєзнавців. Але багато років, окрім назви, тут не було ніяких матеріальних свідоцтв про людину, на честь якої назване село. Від родового маєтку не залишилося і сліду, така ж доля спіткала і церкву, де хрестили маленького Івана.
Знищення матеріальних чинників пам'яті про інтелектуала і реформатора, під час гетьманства якого були об'єднані Правобережна і Лівобережна Україна, а школярство, торгівля, культура і мистецтво отримали могутній поштовх до розвитку, доповнювався духовною «зачисткою». За невдалу спробу вирвати Україну з кігтів двоглавого царського орла Івана Мазепу піддали анафемі. Тим часом, на його засоби або за його ініціативою було побудовано близько двох десятків церков.
Але часи міняються, а значить, міняється і відношення до видатного діяча XVII—XVIII століть. І ці зміни починаються з Мазепинців. Названа ім'ям гетьмана одна з вулиць. У 1994 році тут був відкритий перший і поки що єдиний пам'ятник Івану Мазепі роботи скульптора Е.Горбаня. Монумент став місцем паломництва козаків зі всієї України. Щорічно 20 березня, в день народження Івана Мазепи, і на свято Покрови тут збираються козаки Білоцерківської Січі, інших козацьких формувань, здійснюється посвячення в козаки.
Все більше за Мазепинці претендують на роль козацького центру. Особливо після того, як недавно тут урочисто відкрили і освятили церкву св. Миколи Чудотворця, на спорудження якої наполягли козацькі формування Білоцерківщини. Проектувальники і будівельники прагнули, щоб новий храм був схожий на той, який три століття тому стояв на цьому ж місці.
Нинішній і подальші роки — особливі в історіографії Івана Мазепи. 25 липня виповнилося 320 років з часу обрання його гетьманом України на Коломакській раді. А через два роки — 300 років з дня смерті гетьмана в Бендерах. У наступному ж ми відзначатимемо 300-річчя з дня укладення договору між шведським королем і українським гетьманом. З тих пір, як в Мазепинцях з'явився храм, жителям рідного села Івана Мазепи слід чекати все більшого напливу гостей.

Надія ГОЦУЕНКО

«Дзеркало тижня»

Категорія: Українські новини | Переглядів: 1275 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz