Пт, 19.04.2024, 22:03
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2007 » Жовтень » 30 » Історію – в монастир
Історію – в монастир
11:04

Храм Спаса на Берестові передали монастирю майже нишком – без жодних комісій, разом з двома іншими корпусами Лаври. Питання про передачу храму Києво-печерському монастирю було підняте ще на першому засіданні сесії Київради у четвер 19 жовтня, на яке був запрошений і директор Києво-печерського заповідника Сергій Кролевець. Тоді депутати не змогли дійти єдиного рішення і створили комісію, до якої увійшов і голова заповідника. Крім храму Спаса, монастир попросив у депутатів віддати йому ще і два корпуси Лаври – часову башту і корпус №71.
На розгляд питання комісії виділили тиждень, але, як затверджує Сергій Кролевець, вона так жодного разу і не зібралася! Зате в минулий четвер всі три пам'ятники були без обговорень передані монастирю.
Як і слід було чекати, працівники музею шоковані рішенням влади.
– Пам'ятник буде для нас загублений. Адже невідомо, чи врятують фрески 11 століття або пізніші, чи унікальні розписи 17 століття. І хто цим займеться? – Всі науковці, що вивчали домонгольский період історії України, погоджувалися: храм Спаса – це щось унікальне, не схоже на інші пам'ятники тих часів. І він все ще не вивчений до кінця. А монастирю цей храм ніколи і не належав – навіть у давнину. Ми втратимо шматочок тієї епохи, нашої культури і історії...
Після реставрації храм Спаса планують відкрити для повсякденних служб, що може плачевно позначитися на його стані. Фрески збережуться лише в тому випадку, якщо реставрацію, хай і силами церкви, але проведуть за участю професіоналів. Якщо цього не трапиться – пам'ятник як такий буде безповоротно загублений. Проте є побоювання, що з унікальним храмом можуть обійтися не дуже дбайливо. У 1990-х роках в храмі велися служби, і його безцінні фрески пробивали цвяхами, щоб вішати на них ікони.

Газета по-киевски
Категорія: Церква і культура | Переглядів: 1701 |
Всього коментарів: 1
30.10.2007
1. протоієрей Сергій Ткачук м.Київ
Де наші (УПЦ КП)притензії на храми у Лаврі ? Чи комусь вигідно те, що москалі захоплюють споруду за спорудою, а потім урівноваженим голосом кажуть : бачте які вони підступні......
У нас у Києві є дві громади УПЦ КП які самотужки борються за Лавру, але чи це справа не всієї нашої Церкви ?

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz