Чт, 28.03.2024, 23:12
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Грудень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
В якій сфері суспільного життя Церква повинна приймати активну участь?
Всього відповідей: 518
 
Головна » 2007 » Грудень » 5 » Виклик Московського Патріарха Папі Римському
Виклик Московського Патріарха Папі Римському
12:56
 
Московський Патріархат кинув виклик Ватикану інформує "INOPRESSA", посилаючись на італіську газету "LA REPUBBLICA". Папа Ратцингер, "ліквідуй" католицькі єпархії на російській землі, якщо хочеш нормалізувати відносини з православними росіянами. Російська сторона зробила цей крок через тиждень після асамблеї кардиналів, скликаних до Риму Бенедиктом XVI для вивчення ситуації в екуменічних відносинах. На цій нараді доповідач кардинал Каспер знов висунув пропозицію про зустріч у верхах між Бенедиктом XVI і Алєксієм II. "Ми ніколи не визнаємо і завжди категорично оспорюватимемо присутність католицьких єпархій на території Росії", – заявив митрополит Кирило, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату. "Ми розглядаємо це як виклик нашій ідеї, пов'язаній з територіальним принципом церковних адміністрацій", – додав ієрарх.
Московський Патріархат завжди скаржився на "католицький прозелітизм", що набув поширення в колишньому СРСР після краху комуністичного режиму: за рішенням Іоана Павла II на території Росії було створено чотири єпархії. Але ніколи раніше Ватикану не пред'являлося такої чіткої офіційної вимоги зробити крок назад. І момент вибраний зовсім не випадково. Не тільки з політичної, але й з релігійної точки зору Росія переживає період національного відродження.
Митрополит Кирил, повідомляє агентство Asia News, виклав карти на стіл в ході міжнародного форуму, що відбувся в Москві у присутності папського нунція Меніні. І це значно розпалило атмосферу. Потім митрополит вказав шлях до досягнення мирного вирішення. Ватикан знов заявив про якнайдавніший принцип єдиного канонічного християнського простору (наприклад, католицьке в Італії, православне в Греції) і знов перерахував юридичні адреси єпархій, створених за бажанням Папи Войтили в 2002 році: Москва, Саратов, Іркутськ, Новосибірськ. "Їх статус повинен бути змінений і приведений до колишнього рівня апостольської адміністрації", – заявив митрополит.
Досить значна деталь: "апостольська адміністрація" виражає "надзвичайний" статус, і Московський Патріархат його приймає. Крім того, Католицька Церква ніколи не мала численних єпархій, розкиданих по всій російській території. За часів цариці Катерини II була лише одна єпархія, в Могильові, Білорусія: вона була створена, щоб "зціляти душі" католицьких імігрантів, що розселилися на території царської імперії.

Категорія: Міжконфесійні стосунки | Переглядів: 1191 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz