Пт, 29.03.2024, 15:54
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Січень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
В якій сфері суспільного життя Церква повинна приймати активну участь?
Всього відповідей: 518
 
Головна » 2008 » Січень » 27 » Турки порушують права православних кіпріотів
Турки порушують права православних кіпріотів
13:37

Блаженнійший Архієпископ Кіпрський Хризостом II заявив на початку січня 2008 р. в одній з передач радіостанції «Еcclesia» про грубе порушення з боку турецьких окупаційних сил прав православних кіпріотів. За повідомленням Архієпископа, турки заважають грекам-кіпріотам здійснювати свої релігійні права: «На Різдво єпископ Карпасійський поїхав в Карпасію служити, і йому не дозволили! Він спустився з кафедри до вівтаря, щоб причаститися, оскільки йому не дозволили служити, та йому стали на перешкоді прийняти святе причастя. «Я не можу не причаститися сьогодні» - сказав він, і всеж після цієї хворобливої процедури йому дозволили причаститися». Архієпископ Хризостом повідомив, що поліція, що знаходилася в храмі, не дозволяла Карпасійському єпископові вільно пересуватися: «Як тільки він попрямував до вівтара, втрутилися поліцейські, щоб його виставити звідти! Ця подія не може залишитися непоміченою. Про це ми свідчитимемо всіма силами. Неможе бути і мови про те, щоб ми дозволили туркам здійснювати це безперешкодно, це не той випадок».
Далі Блаженнійший згадав про недавнє звернення Кіпрської Церкви до Європейського суду з приводу того, що турецька сторона перешкоджає реставрації зруйнованих церков в окупованій частині Кіпру, а також порушує свободу віруючих: «Всі храми, що знаходяться на наших окупованих територіях, напівзруйновані, деякі руйнувалися, деякі, на жаль, були знесені, а кілька днів тому був знесений один храм на Карпасійському півострові. Якщо нам не буде дозволено підтримувати храми, то у скорому часі вони зруйнуються напревеликий жаль самі. Деякі монастирі, як наприклад монастир святого Пантелеймона в Міртосі, вже наполовину зруйнований. Також скоро обвалиться і монастир апостола Андрія, який знаходиться на східному краю острова. Ми підійшли до дуже небезпечної межі, далі вже нікуди, і ми не просимо нічого більш, ніж дотримання наших прав, і боротимемося за них, тому що я не думаю, що тільки у європейців і американців є права - вони є і у нас».
«Турки сподіваються, - додав Архієпископ, - що з часом на наших окупованих землях зникне що-небудь грецьке і християнське. Ми ж будемо всіма нашими силами боротися, щоб запобігти цьому. Це входить в наші права - дозволяти нашим біженцям повертатися назад і молитися в своїх храмах, там, де вони були хрещені, там, де вони вінчалися, там, де вони ховали улюблених людей».
Блаженнійший також повідомив, що зустрінеться з президентом Європейського комітету Хосе Мануїлом Барозо, щоб проінформувати його про те, що відбувається: «Ми готуємо йому повідомлення про те, що бажаємо повернення невеликої кількості братії в монастир засновника нашої Церкви апостола Варнави, що знаходиться на місці його поховання. Нехай братія, яку прогнали багато років тому, повернеться назад, і монастир буде відновлений».

Категорія: Міжнародні новини | Переглядів: 1283 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz