Пт, 29.03.2024, 03:04
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Січень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2008 » Січень » 30 » Еладська Православна Церква відчуває нестачу в священиках
Еладська Православна Церква відчуває нестачу в священиках
19:40

1237 вакантних місць! Саме стільки кліриків не вистачає на парафіях по всій Греції, від Коніци до Ієрапетри, і від Олександруполя до Каламати в незалежності від єпархії. Насправді, вакансій дуже багато, і проблема стоїть дуже гостро, особливо якщо зв'язати її взагалі з труднощами пошуку кліриків пише газета "Ορθόδοξος Κόσμος". Судячи по цій статистиці, виходить, що цілі райони в сільській місцевості Греції залишилися без священиків. Зрозуміло, що кількість вакантних місць розподіляється нерівномірно: інакше підходять до ситуації, наприклад, у великій єпархії, де багато священиків, і інакше в порівняно малій. Нестача кліриків не відчувається в основному в таких мегаполісах як Афіни і Фесалоніки і ще в деяких інших єпархіях.
Як стало зрозуміло з бесіди з чотирма грецькими архієреями, які у себе в митрополіях зіткнулися з даною проблемою, - причин ситуації, що склалася, багато. Можливо, винне суспільство, як стверджує митрополит Іоанінський Феокліт, а можливо, на думку митрополита Коринфського Діонісія, і загальний настрій часу.
Крім того, останнім чинником, що загострив проблему, стало рішення Священноначалія Еладської Церкви про висвяту в сан тільки після проходження кандидатом військової служби. Саме у цьому бачать причину нехватки священиків митрополити Месинійський Хризостом і Коринфський Діонісій. Вельми відмінний підхід митрополита Етолійського і Акарнанійського Косьми, який перекладає відповідальність на саму Церкву, далеко віддалену від проблем молоді.
В результаті бесіди з архієреями з'ясувалося також, що значна кількість вакантних місць є на парафіях в невеликих селищах, де проживають зазвичай літні люди, яких до того ж там і не так багато. Таким чином, спливає інша велика проблема - занедбаності села в Греції. Зрозуміло, що якщо виникають великі труднощі з пошуком нових кліриків для заповнення вакантних місць в міських храмах грецької провінції, то знайти кліриків, які почали б служити в невеликих віддалених селах, взагалі вважається нездійсненним завданням!
Варто відзначити, що інформація про священичі вакансії взята з «Щорічника Еладськой Церкви». У цю кількість не потрапили ті вакантні місця, які заповнюються якимсь іншим чином, наприклад, шляхом направлення священиків з інших парафій.

Думки ієрархів

- митрополит Етолійський і Акарнанійський Косьма: «Ми не хочемо, щоб рукополагався, хто небуть. Я говорю про це, і мені боляче: краще хай менше, ніж потім будуть негідні священики. Церкви потрібні достойні»

- митрополит Іоанінський Феокліт: «Якщо суспільство само не дає священиків, то ми, де їх знайдемо? Церква нікого не зобов'язує - хто хоче, той вірить і приходить».

- митрополит Месинійський Хризостом: «Мій попередник по кафедрі не так-то легко висвячував в священики, і особливо, коли це були випускники університетів. Ми намагаємося змінити зараз ситуацію, але поки що дуже рано говорити про щось».

- митрополит Коринфський Діонісій: «Що можна зробити на зарплату в 600 євро? Як ця людина створить сім'ю? До того ж і дух часу не благоволить, немає матушок...»

Категорія: Еладська Церква | Переглядів: 1375 |
Всього коментарів: 3
04.02.2008
3. Діоклетіан (agius07)
дійсно я як ніхто розумію це адже сам навчаюсь в семінарії і розумію що священник багато в чому залежить від матушкі а де її найти коли зараз такій розбрат і безстидство

31.01.2008
2. Андрій (Андрій)
Стас - це зовсім не смішно. Ти б хотів жити на 600грн?
Отож ...

Хто винен - суспільство, настрій часу, інопланетяни...

Став поважати митрополита Етолійського і Акарнанійського Косьми, "який перекладає відповідальність на саму Церкву, далеко віддалену від проблем молоді. " - не можу не погодитись. В Україні те саме.


31.01.2008
1. СТАС (angel)
Ха! У нас священики за 600 грн не проти а вони за 600 євро не хочуть. surprised

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz