Вт, 23.04.2024, 08:49
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
На якій мові повинно звершуватись богослужіння в храмі?
Всього відповідей: 912
 
Головна » 2008 » Лютий » 6 » Завтра відбудуться вибори Афінського Архієпископа
Завтра відбудуться вибори Афінського Архієпископа
21:49

7 лютого відбудеться засідання Синоду Еладської Православної Церкви, який повинен вибрати нового Предстоятеля у зв'язку з кончиною 28 січня Архієпископа Афінського і всієї Елади Христодула. У складі Еладської Церкви в даний час налічується 80 єпископських кафедр, кожна з яких має статус митрополії. У виборах нового Архієпископа Афінського зможуть взяти участь тільки 76 архієреїв: 90-річний митрополит Левкаський і Ітакійський Никифор (Дедусис) помер в один день з Архієпископом Христодулом, ще двоє митрополитів не зможуть прибути на Синод по хворобі, одна кафедра залишається вакантною. Як вважає грецька газета Ta Nea («Новини»), основними претендентами на Архієпископський престол є 68-річний митрополитом Монемвасійський і Спартський Євстафій (Спілетіс) і 70-річний митрополит Фівський і Левадійський Ієронім (Ліапіс). Обидва вже претендували на титул Архієпископа Афінського в 1998 році.
За попередніми оцінками, завтра кожен з них може привернути на свою сторону два з половиною десятки архієреїв Еладської Церкви. Третина митрополитів, що не прилучилися ні до одного з таборів, може висунути свого кандидата, який сформує альтернативний «центр впливу».
На роль третього кандидата Ta Nea готує митрополитів Фессалоникійського Анфіма (Русоса), Дімітріадського Ігнатія (Георгакопулоса) або Сироського Дорофея (Стекаса).
Навіть якщо ніхто з трьох перерахованих і не стане новим архієпископом, третій кандидат зможе призвати своїх прихильників, що коливаються голосувати за «основних кандидатів» - або за Ієроніма, або за Євстафія. Це може зробити вирішальний вплив на результат голосування, вважають спостерігачі.
Особливість Еладської Православної Церкви полягає не тільки в кількості митрополій, велика частина яких має крихітний розмір. Головне в тому, що Архієпископ Афінський не є формальним главою Церкви. Найвищий орган церковного управління - Священний Синод Ієрархії, який обирає зі свого складу так званий Постійний Синод з річним терміном повноважень. У нім засідають 12 митрополитів на чолі з головою - Архієпископом Афінським. Він же представляє Еладську Церкву в міжцерковних контактах.
В ході голосування можливі два тури. Для перемоги в першому необхідно набрати половину загального числа голосів плюс один голос. Якщо це не відбудеться, відбудеться другий тур, для перемоги в якому достатньо простої більшості голосів.
За законом президента Греції від 11 січня 1974 року «про визначення способу обрання Предстоятеля Еладської Церкви» вибори Афінського Архієпископа повинні проходити в один день на єдиному засіданні Синоду без перерв. За цим процесом спостерігає держчиновник - міністр у справах народної освіти і релігії - в Греції Церква не відокремлена від держави, і спроби секуляризації незмінно зустрічають активний опір священоначалія. Покійний Архієпископ Христодул послідовно виступав проти відділення Церкви від держави і приклав немало сил для викриття європейського «безбожного секуляризму» в своїх проповідях.

Категорія: Еладська Церква | Переглядів: 1717 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz