Пт, 19.04.2024, 16:42
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Вам наш оновлений портал?
Всього відповідей: 386
 
Головна » 2008 » Лютий » 27 » Румунський Патріархат прокоментував створення трьох нових єпархій на території Молдови
Румунський Патріархат прокоментував створення трьох нових єпархій на території Молдови
19:20

У жовтні 2007 р. Румунським Патріархатом було ухвалене рішення про створення (відновлення) трьох єпархій на території Молдови в рамках існуючої там Бессарабської митрополії Румунської Церкви. Це рішення викликало занепокоєння у Московського Патріархату, що має на цій же території свою митрополію. Офіційний сайт Румунської Церкви опублікував заяву, в якій роз’яснюється мета такого кроку. «Юридичне відтворення цих єпархій на канонічній території автономної Бессарабської митрополії було обумовлене, в першу чергу, відкриттям Молдавською митрополією, канонічно залежною від Московського Патріархату, чотирьох єпархій (Тіраспільсько-Дубосарської, Кагульсько-Комратської, Єдінецько-Брічанської і Бельцько-Фалештської) з метою перешкодити розвитку Бессарабської митрополії», - мовиться в повідомленні.
Відтворення румунських єпархій в Молдові називається при цьому «актом відновлення справедливості і законною дією автономної Бессарабської митрополії», яка, на думку Румунської Церкви, «не могла бути проігнорована або замовчана, враховуючи, що ця митрополія бореться за гідність і збереження власної ідентичності».
Румунський Патріархат відзначає також, що «У відносинах між православними Церквами-Сестрами не повинно бути місця ні експансіоністської агресивності, ні зворушливому сервілізму, властивих тоталітарним режимам, бо не може бути ні міцного миру без справедливості, ні братської любові без взаємної пошани». «Румунський Патріархат виступає за мирне співіснування і братську співпрацю між двома митрополіями», - підкреслено в повідомленні.
«Діалог і братська співпраця» представляються Румунській Церкві якнайкращим шляхом «для вирішення існуючих на місцевому рівні проблем і для того, щоб допомогти двом братським Патріархатам спільно знайти тверде рішення, найбільш відповідне складності ситуації в регіоні, ради захисту і просування Православ’я».
Раніше Синод УПЦ МП висловлював занепокоєння з приводу заяв митрополита Бессарабії Петра про перспективу перенесення центрів нововідкритих кафедр на територію України – в Хотин, Білгород-Дністровський і Ізмаїл. До такої перспективи негативно поставилися і в Київському Патріархаті.
Під час проведених наприкінці 2007 р. переговорів в Болгарії між делегаціями Московського і Румунського Патріархатів з приводу виниклої проблеми румунська сторона запропонувала, як компромісний варіант, створити в Молдові єдину автокефальну Церкву. Московський Патріархат відмовився від цієї пропозиції.

«Українське Православ’я»
Категорія: Міжцерковні стосунки | Переглядів: 1672 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz