Пт, 19.04.2024, 14:32
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Ви ставитесь до екуменічного руху?
Всього відповідей: 360
 
Головна » 2007 » Листопад » 10 » Фесалонікійський митрополит закликав до перегляду меж Македонії і Болгарії
Фесалонікійський митрополит закликав до перегляду меж Македонії і Болгарії
10:17

Об'єднання македонської діаспори (ОМД) різко засудило заяву грецького митрополита про необхідність повернення до складу Греції земель історичної області Македонія, які нині знаходяться на території республік Македонія і Болгарія, повідомляє ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
«Еладска Православна Церква підриває добросусідські відносини між Грецією і Республікою Македонія своїми наївними і безмовними закликами про перекроювання меж», – з такою заявою виступила ОМД, коментуючи недавню заяву митрополита Фесалонікського Анфіма, в якому він сказав, що «Македонія є грецькою... і її частини, які зараз відсутні, необхідно повернути».
На думку представників македонської діаспори, в цій заяві грецький митрополит мав на увазі не тільки частини історичної області Македонія, на яких зараз розташована Республіка Македонія, але і ті, які зараз входять до складу Болгарії.
«Заклик грецького церковного лідера до перегляду меж двох балканських держав є неприйнятним, і у будь-якому випадку не послужить добросусідським відносинам, які, за твердженнями Греції, вона хоче мати з Республікою Македонія», — заявили в ОМД.
У заяві підкреслюється, що думка митрополита Анфіма прозвучала в період, коли Греція все частіше виступає з необгрунтованими заявами, щодо проведення проти неї з боку Республіки Македонія «іредентичної пропаганди», заснованої на так званій суперечці між двома націями про приналежність географічної назви «Македонія» (грецька сторона вважає, що Республіка Македонія не має права використовувати в своїй державній назві ім'я географічної і адміністративної області, розташованої на півночі).

Категорія: Еладська Церква | Переглядів: 1476 |
Всього коментарів: 4
12.11.2007
4. о дидаскалос
Якщо греки праві у своїх зазіханнях на бренд "Македонія", то нам треба розірвати дипломатичні стосунки з Російською Федерацією, колишньою Московією, та піти хрестовим походом, визволяючи землі Русі, або Русії, столицею яких був Київ. Так само тоді слід вчинити і з єпархіями Московської Патріархії.

10.11.2007
3. 777
Греція може заблокувати вступ Македонії в НАТО, якщо не буде знайдено рішення проблеми про назву "Македонія", яка влаштує Афіни. Про це заявила в неділю в інтерв'ю газеті "Катімеріні" міністр закордонних справ Греції Дора Бакоянні.

На питання журналіста, чи готова Греція піти на крайні заходи у випадку зі вступом Македонії в НАТО, міністр відповіла: "Так. Моя відповідь - так. Грецька сторона вважає, що добросусідство і вирішення проблем є передумовою для членства в альянсі".

Афіни володіють правом вето в НАТО, куди Македонія, як очікується, буде запрошена навесні 2008 року. Греція не згодна з назвою "Республіка Македонія" для сусідньої країни, оскільки історична область Македонія існує в Греції.

Греція, зокрема, вважає, що подібна назва сусідньої країни свідчить про політику ірредентизму, тобто відторгнення територій сусідніх країн, на які історично претендує дана країна. Офіційних територіальних претензій до Греції Македонія не пред'являє.

За словами Бакоянні, і Афіни, і Скопьє повинні зробити крок назустріч один одному. Спочатку Греція була проти будь-якої назви для сусідньої країни, що містить слово "Македонія", тоді як інша сторона наполягала на назві "Республіка Македонія".

На думку Бакоянні, виходом може бути складена назва. Раніше грецька преса писала про те, що компромісною назвою, яка влаштувала б Афіни, могла би бути "Республіка Македонія - Скопьє".

Голова МЗС Греції також підкреслив прихильність Афін діалогу під егідою ООН за участю посередника Організації Об'єднаних Націй Метью Німіца.

Більше ста країн світу визнають Республіку Македонія під її конституційним ім'ям. Проте в міжнародних організаціях, зокрема в ООН, ця країна за наполяганням Греції числиться як Колишня югославська республіка Македонія (КЮРМ). Відповідну резолюцію прийняла в 1993 році Рада Безпеки ООН.

Переговори між Грецією і Македонією щодо взаємоприйнятної назви колишньої югославської республіки поки не привели ні до якого результату.


10.11.2007
2. 777
Новий раунд переговорів між Грецією і Колишньою Югославською Республікою Македонія (КЮРМ) з метою урегулювання їхньої суперечки щодо географічної назви північного сусіда Греції поновиться сьогодні в Нью-Йорку під егідою ООН. Представлятиме Організацію спецпосланник Генсека ООН з переговорів між Грецією і Республікою Македонія Метью Німец, який і шукатиме шляхи урегулювання проблеми з назвою разом з представниками Греції Адамантіо Васілакі і КЮРМ Ніколою Дімітровим, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на грецьке інформаційне агентство ANA-MPA.
Офіційний представник уряду Греції Теодорос Русопулос напередодні висловив надію на успіх чергового раунду переговорів з Скоп’є. "Новий раунд діалогу є одним з найважливіших, які проводилися протягом останніх років. Ми - країна, народ, - повністю готові до переговорів і заявляємо, що зробимо все, що від нас залежить, щоб добитися хорошого рішення", - заявив Теодорос Русопулос.
Афіни виступають проти використання назви "Республіка Македонія" для КЮРМ, оскільки історична область Македонія зі столицею в Салоніках знаходиться в північній частині Греції. У 1993 році тимчасову назву КЮРМ для республіки, що утворилася після розпаду СРЮ, було відображено в резолюції РБ ООН. З 1995 року дві країни ведуть переговори щодо пошуку компромісної назви для колишньої югославської республіки.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, глава МЗС Греції Дора Бакоянні заявляла раніше, що Греція готова обговорювати можливу складову назву для сусідньої країни. Як прийнятний варіант було запропоновано назву "Республіка Македонія – Скоп’є". У випадку ж, якщо компроміс знайти не вдасться, глава МЗС не виключив, що Греція може накласти вето на просування FYROM у НАТО. Неврегульована суперечка з Грецією заважає входженню Македонії і до Європейського Союзу. Для включення до ЄС нового члена необхідно, щоб згоду на це дали всі країни-члени ЄС.
У свою чергу, за словами міністра закордонних справ Македонії Антоніо Мілошоського, "Скоп’є не має наміру відмовлятися від свого конституційного найменування - Республіка Македонія". Він відкинув припущення грецької сторони про те, що назва "Македонія" означає претензії його країни на грецьку область з однойменною назвою. Одночасно з цим Мілошоський висловив надію на розв'язання проблеми до чергового саміту НАТО в Бухаресті, проведення якого намічено на квітень 2008 року.


10.11.2007
1. Довідка
Македонія — держава на півдні Європи. Офіційна назва — Республіка Македонія (Република Македонија) і Kолишня Югославська Республіка Македонії (Поранешна Југословенска Република Македонија)
Більшість жителів країни (бл. 67 %) належить до Македонської православної церкви, що в 1958 оголосила про свою автономність, а в 1967 проголосила свою незалежність від Сербської православної церкви, але її автокефалія не визнається іншими православними церквами. Мусульмани становлять 30 % від загального числа віруючих, прихильників інших конфесій — 3 %. Усього в Македонії 1200 православних церков і монастирів й 425 мечетей. Серед мусульман переважають албанці і турки — мусульмани, переважна більшість слов'ян — православні.

Македонія (грец. Μακεδονία),- історична область у середній частині Греції. Грецька Македонія межує на заході з Албанією, на півночі з республікою колишньої Югославії Македонією і Болгарією. Македонія, гірський район на півночі Греції.


Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz