Пт, 19.04.2024, 20:10
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Православна Церква в Україні повинна бути?
Всього відповідей: 799
 
Головна » 2007 » Листопад » 17 » Греко-католицькі єрархи Польщі вважають, що митрополит Сабодан не знає або перекручує українську історію
Греко-католицькі єрархи Польщі вважають, що митрополит Сабодан не знає або перекручує українську історію
23:06

Митрополит Перемисько-Варшавський Іван (Мартиняк) та Єпарх Вроцлавсько-Гданський Володимир (Ющак) оприлюднили заяву, у якій критикують нещодавнє послання Митрополита Володимира (Сабодана), адресоване Предстоятелю Польської автокефальної православної церкви Митрополитові Варшавському і всієї Польщі Саві (Грицуняку). Як повідомила Релігійно-інформаційна служба України, це звернення виголосив представник УПЦ (МП) єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим (Горенко) під час організованих ПАПЦ заходів з відзначення 60-х роковин операції "Вісла", що відбулися у м. Б'яла-Подляска.
Цитуючи Звернення Митрополита Володимира, "понад 150 тисяч православних українців було виселено зі своїх рідних теренів. Тисячі мешканців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя були депортовані, перевезені, розпорошені чужими землями, тільки тому, що вони були православними, українцями", владики УГКЦ закидають йому недостатнє знання або невизнання історичних фактів, оскільки з цих 150 тисяч українців понад 70% становили греко-католики, і лише решту - православні та римо-католики зі змішаних сімей.
Окрім того, на думку владик, Митрополит Володимир не має рації, твердячи, що депортацію 1947 року було застосовано до людей лише й винятково з причини їх конфесійної приналежності, тобто за те, що були православними. Натомість, за їх словами, "очевидним є, що акція "Вісла" мала за мету виселення українського населення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини і Підляшшя, незалежно від віровизнання і оселення його на т. зв. віднайдених землях (північ та захід Польщі) з метою остаточної етнічної асиміляції. Єдина "провина" депортованих під час акції "Вісла" полягала в тому, що вони були українцями, а не в тому, що були православними чи греко-католиками. Частково це підтверджує й те, що православні з Білосточчини (переважно білоруси) після Другої світової війни зі своїх земель виселені не були".
"Пишемо ці слова, відчуваючи велику відповідальність за Правду, оскільки лише на ній люди доброї волі можуть будувати майбутнє Христової Церкви, народів та суспільств", - завершують свого листа владики УГКЦ в Польщі.

Zaxid.net

Категорія: Українські новини | Переглядів: 1347 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz