Чт, 25.04.2024, 00:02
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
На якій мові повинно звершуватись богослужіння в храмі?
Всього відповідей: 912
 
Головна » 2007 » Листопад » 20 » Початок шляху до екуменічної злагоди католиків і православних?
Початок шляху до екуменічної злагоди католиків і православних?
19:57

16 листопада оголошений «Підсумковий документ X пленарного засідання змішаної православно-католицької богословської комісії», який дає підстави сподіватися на зближення Православної та Католицької Церков. Цю думку висловив голова Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Вальтер Каспер: «Важливим досягненням є те, що вперше православні церкви сказали «так» самому факту існування всесвітнього рівня церков. А також визнали, згідно з практикою давньої церкви, першість єпископа Риму. Цей документ — лише невеликий перший крок і, як такий, він дає підстави для надії, але нам не треба перебільшувати його значущість». За словами Каспера, учасникам змішаної комісії, «на нас чекає дуже довгий і складний шлях». Його оптимізм, однак, поділяють далеко не всі православні учасники комісії, по-різному вони відповідають і на такі складні запитання, як, наприклад: «Кому належить першість на рівні Вселенської Церкви?»
Італійський журналіст Мазко Політі повідомляє більше подробиць про роботу змішаної православно-католицької богословської комісії. Він пише, наприклад, про те, що у спільному секретному документі католицької та православної церков виразно написано: «Папа — перший патріарх, Рим — «перший престол», Римська церква «править у любові». Що, на його думку, остаточно і беззастережно встановлює верховенство римського понтифіка та прокладає шлях до возз’єднання католиків і православних, які роз’єднані розколом 1054 року.
Цей секретний документ ніби є підсумком жовтневого самміту в Равенні, де католицька делегація, очолювана кардиналом Каспером, і православна делегація на чолі з митрополитом Іоаном (Зізіуласом) Вселенського Константинопольського Патріархату, заклала підвалини для більш поглибленого вивчення питань. Ними розроблено 46 пунктів, які охоплюють усі проблеми, що вимагають урегулювання. Зокрема, мають бути визначені прерогативи єпископа Риму (Папи), беручи до уваги, що думки з цього питання дуже розходяться. Один із фрагментів тексту звучить як явне попередження Ватикану: «Перший не може робити нічого без згоди всіх».
Думка Папи Римського наразі невідома. 23 листопада він скликає всіх кардиналів світу на собор, головною темою якого буде саме екуменізм. А новий документ, який підписано католиками та православними, слугуватиме основою для дискусії. Варто нагадати, що, починаючи з часу свого обрання, Бенедикт XVI демонстрував намір здійснити «конкретні кроки» в напрямку зближення між християнськими церквами.
Щодо православної церкви, то тут є труднощі — можливо, нездоланні. Зокрема, Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II упирається в невизнанні верховенства патріарха Константинопольського Варфоломія I, а також не може пробачити Ватикану діяльність католицьких місій на колишньому радянському просторі.


День

Категорія: Міжконфесійні стосунки | Переглядів: 1284 |
Всього коментарів: 1
20.11.2007
1. Андрій Чмєль
Коли в серцях простих віруючих запанує Христос - ось тоді настане "Початок шляху до екуменічної злагоди католиків і православних".
До тих пір - лише псевдоплітична "дипломатія".
Єднання Святої Церкви - надзадача, суперціль.
Але досягнути ї без взаємної любові неможливо.
Поки що ж спостерігаємо за "любов'ю" до пустослів'я та владних повноважень.

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz