Сб, 20.04.2024, 03:20
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Православна Церква в Україні повинна бути?
Всього відповідей: 799
 
Головна » 2007 » Листопад » 27 » Румунський Патріархат продовжує наполягати на правомірності утворення Бесарабської митрополії
Румунський Патріархат продовжує наполягати на правомірності утворення Бесарабської митрополії
09:37

У Румунській Православній Церкві вважають, що діяльність на території Молдавії Бессарабської митрополії, що не визнається Московським Патріархатом, виправдана цілим рядом як історичних, так і юридичних аргументів.
В документі під назвою «Відновлення єпархій Бессарабськой митрополії — юридичний акт і моральна компенсація», опублікованому на сайті Відділу зовнішніх церковних зв'язків Румунського Патріархату, мовиться, що румунський Синод, ухвалюючи в жовтні рішення, що обурило Московський Патріархат, про відтворення трьох єпархій, враховував при цьому ряд «обставин».
По-перше, заявляють автори документу, пастирську опіку в Молдавській митрополії, створеній в 1386 році і визнаній Константинопольським Патріархатом в 1401 році, «здійснювали румунські ієрархи».
«Коли Російська Православна Церква проголосила в XV столітті свою автокефалію (визнану Вселенським Патріархатом лише в 1589 році), вона не володіла канонічною юрисдикцією на території між Прутом і Дністром», — вважають в Румунській Церкві.
Входження ж цих земель в 1812 році до складу Російської імперії розцінюється в документі як їх «несправедлива анексія царською імперією» і, відповідно, «неканонічне включення в юрисдикцію Російської Православної Церкви», що в 1813 році заснувала тут Кишинівську єпархію «в цілях русифікації румунського населення в східній частині Молдови».
Автори документу вказують, що в 1918 році, коли Бессарабія увійшла до складу Румунії, румунський Синод заснував на цій території Кишинівську архієпископію. Остання в 1927 році була зведена в ранг митрополії, і в її склад були включені створені румунським Синодом в 1922 році Хотинська і Білгород-Дністровська єпархії.
«До них з пастирсько-місіонерських міркувань (враховуючи сталінські репресії проти Православної Церкви в регіоні) додалася в 1941 році Румунська православна місія для Задністровья в статусі єпархії», — мовиться в документі.
Відповідно, Бессарабськая митрополія з єпархіями в своєму складі діяла, за версією авторів документу, до 1944 року, коли «була примушена радянською комуністичною владою перервати свою діяльність», але в 1992 році змогла знову відновити своє функціонування «в умовах свободи» і розпаду Радянського Союзу.
Автори нагадують, що влада Молдавії в 2002 році зареєструвала Бесарабську митрополію як релігійну юридичну особу, а в 2006 році визнала її «духовним, канонічним і історичним наступником Бесарабської митрополії, що функціонувала до 1944 року включно» з відповідними єпархіями. Останнє рішення державної влади «юридично підтвердило історичні і канонічні права Бесарабської митрополії, вважають в Румунському Патріархаті.
У зв'язку з цим автори документу підкреслюють, що три єпархії у складі Бесарабської митрополії були відтворені «без заперечення права на існування російської митрополії Кишинівської і всієї Молдови як єпархії Російської Православної Церкви, бо Румунський Патріархат поважає бажання православних віруючих вільно належати або до Румунського, або до Московського Патріархату».
«Співіснування обох православних митрополій в Республіці Молдова пояснюється сьогодні тим, що дана територія не є складовою частиною ні румунської, ні російської держави, а є новою, незалежною державою», — мовиться в документі.

Категорія: Міжцерковні стосунки | Переглядів: 1715 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz