Пт, 26.04.2024, 05:57
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
Як Ви ставитесь до екуменічного руху?
Всього відповідей: 360
 
Головна » 2007 » Листопад » 26 » Вселенський Патріарх заявив про готовність визнати почесну першість єпископа Риму
Вселенський Патріарх заявив про готовність визнати почесну першість єпископа Риму
14:53

В листопаді цього року з офіційним візитом на запрошення Священного Синоду Болгарської Православної Церкви в Болгарії побував Патріарх Константинопольський Варфоломій I. В ході візиту Предстоятель Константинопольської Церкви дав інтерв'ю болгарському державному телебаченню, в якому прокоментував підсумки Х пленарного засідання Змішаної православно-католицької комісії в Равені.
Зокрема, торкаючись питання про першість Римського єпископа, Патріарх заявив: «Всі ми, православні..., переконані, що в першому тисячолітті існування Церкви, за часів єдиної Церкви, була визнана першість єпископа Риму, Папи. Проте, першість ця була почесною, в любові, не будучи юридичним верховенством над всією християнською Церквою. Іншими словами, згідно нашого богослів'я, ця першість — від людського керівництва, його було встановлено із-за необхідності для Церков мати главу і координаційний центр». Таким чином, християнський Схід ніколи не розділяв уявлення про першість як про божественне право, яке було дане Христом святому Апостолу Петру, а від нього — всім єпископам Риму.
Патріарх Варфоломій також повідомив, як він уявляє собі рішення питання, що опинилося в центрі сучасного православно-католицького діалогу — щодо ролі, влади і повноважень Папи Римського в структурі всієї християнської Церкви. «Ми, православні, — продовжив Патріарх Варфоломій, — готові прийняти першість Риму в тому вигляді, в якому воно витлумачене і застосоване... у першому тисячолітті».
Патріарх Константинополя заявив також, що до розколу Константинопольська Церква була другою після Римської кафедри, а після розколу першість в православному світі закріпилася за Константинопольською Церквою. «Якщо ми, з Божою допомогою, дійдемо згоди з Католицькою Церквою в тому, що стосується значення терміну "першість", яким воно було в першому тисячолітті, то Вселенському Патріарху не складе труднощів визнати першість Римської кафедри і зайняти друге місце — те, яке він займав до розколу», — сказав Патріарх Варфоломій I.

Категорія: Міжконфесійні стосунки | Переглядів: 1329 |
Всього коментарів: 2
27.11.2007
2. Димитрий (ILLIA)
Годі ділити Христа на східного, та західного.Церква мае бути християнською,а не католицька,православна і т.д.

26.11.2007
1. рцк
Видно, що у Всесвятішого кепські справи.

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz