Вт, 19.03.2024, 10:31
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Березень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
В якій сфері суспільного життя Церква повинна приймати активну участь?
Всього відповідей: 518
 
Головна » 2008 » Березень » 11 » Офіційний протест висловив Священний Кінот Святої Гори Афон у зв'язку із спробою групи жінок перетнути кордон чернечої держави
Офіційний протест висловив Священний Кінот Святої Гори Афон у зв'язку із спробою групи жінок перетнути кордон чернечої держави
10:39

Чернеча держава Афон, розташована на півночі Греції, виступила з протестом проти порушення її кордонів жінками, повідомили в минулу п'ятницю місцеві ЗМІ. Священний Кінот, керівний орган двадцяти афонських монастирів надіслав офіційний лист протесту на адресу парламентської партії Ліворадикальний союз (СИРИЗА). Депутат від цієї партії Євангелія Аманатіду-Пасхаліду була серед жінок, які в січні демонстративно увійшли на територію Афону. У посланні з Афону мовиться про «демонстративне і провокаційне» порушення аватону — вікової заборони жінкам відвідувати Афон.
Партія СИРИЗА, відома скептичним відношенням до привілеїв Православної Церкви в грецькому суспільстві, яка поки ще не дала офіційної відповіді на лист.
Грецька поліція 8 січня усунула з кордону чернечої республіки Афон групу жінок, що порушили тисячолітню заборону на відвідини Святої Гори.
Жінки заявили, що вчинили «символічне знехтування» заборони на доступ до чоловічих монастирів Афону. Порушниці стверджували, що переступили межу чернечих володінь, щоб привернути увагу до земельної тяжби місцевих жителів з ченцями.
Гора Афон була проголошена священним місцем ще в указі візантійського імператора Василя I в IX столітті. Заборона на відвідини Афону жінкам, так званий «аватон», встановлений в XI столітті. Афон вважається «уділом Пресвятої Богородиці», Єдиної з жінок, Яка завжди незримо присутня на Святій Горі.
Вхід на Афон закритий не тільки жінкам, але навіть тваринам жіночої статі, за винятком курей, що несуть яйця, і кішок, які ловлять мишей в монастирях.
Історія зберегла ряд випадків, коли недоторканність афонських володінь для жінок порушувалася. Тут ховалися жінки, що рятувалися від переслідувань турецької влади після невдалого повстання в 1821 році, а також комуністки з партизанського руху, що брали участь в грецькій громадянській війні 1945-49 років.
Крім того, межі Афону порушили декілька шукачок пригод і феміністок, які протестували проти дискримінаційної, на їх думку, заборони.
Кілька років тому грецька влада негативно відреагували на резолюцію Європарламенту, яка вимагала відмінити аватон для забезпечення рівноправ'я між чоловіками і жінками. Уряд заявив, що як і раніше поважатиме стародавню традицію.


Категорія: Вселенська Патріархія | Переглядів: 2120 |
Всього коментарів: 3
13.10.2008
3. Елена (furma-elena)
Прости нас Господи.

07.06.2008
2. Діоклетіан (agius07)
висновок Тоши просто заслуговує на овації biggrin

12.03.2008
1. Tosha (Tosha)
"Кілька років тому грецька влада негативно відреагували на резолюцію Європарламенту, яка вимагала відмінити аватон для забезпечення рівноправ'я між чоловіками і жінками. Уряд заявив, що як і раніше поважатиме стародавню традицію".
Висновок: У греків учитись і вчитись, як колись наші пращури.

Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz