Пт, 26.04.2024, 13:09
 
Головна Реєстрація Вхід
Зробити стартовою / Додати у Вибране / RSS
Головне меню
РОЗДІЛИ НОВИН
Актуальні новини
Українські новини
Вселенська Патріархія
Еладська Церква
Міжнародні новини
Міжцерковні стосунки
Міжконфесійні стосунки
Церква і суспільство
Церква і культура
Цікаве звідусіль
Різні новини
Дайджест ЗМІ
КАЛЕНДАР НОВИН
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
АКТУАЛЬНІ СТАТТІ
ОПИТУВАННЯ
В якій сфері суспільного життя Церква повинна приймати активну участь?
Всього відповідей: 518
 
Головна » 2007 » Жовтень » 23 » Московська Патріархія намагається продемонструвати свій вплив
Московська Патріархія намагається продемонструвати свій вплив
15:18

Російська Православна Церква намагається продемонструвати свій вплив непідписавши підсумковий документ Змішаної православно-католицької богословської комісії. У Вселенській Патріархії цей акт розцінюють критично.
«Жорстка позиція єпископа Віденського і Австрійського Іларіона повинна розглядатися як вираз авторитаризму, мета якого — продемонструвати вплив Московського Патріархату», — заявив співголова Змішаної богословської комісії митрополит Пергамський Іоан.
Таким чином ієрарх Константинопольської Церкви відреагував на заяву представника Російської Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях єпископа Іларіона про те, що відсутність підпису Московського Патріархату під підсумковим документом засідання комісії в Равені «ставить під сумнів легітимність православно-католицького діалогу».
«Як і минулого року в Белграді, все, чого змогла досягти Москва, це знов ізолювати себе, адже жодна з Православних Церков не послідувала її шляхом, зберігши натомість вірність Константинополю», — вважає, у свою чергу, митрополит Іоан.
Делегація Московського Патріархату своїм відходом виразила протест проти участі в роботі комісії представників «Естонської Апостольської Церкви», створеної в 1996 році Константинопольським Патріархатом на своїй канонічній території.
Митрополит Іоан, коментуючи цей конфлікт, заявив, що в 1996 році «Вселенський Патріархат у відповідь на вимогу Естонської церкви визнав її автономію, якою вона володіла в 1923 році і яка була насильно пригнічена в 1945 році Радянською армією».
«Не дивлячись на угоду з Константинополем в 1996 році в Цюріху і Берліні, Московський Патріархат відмовляється визнавати автономію Естонської церкви, поки та не поверне власність, що належить російським громадам. Константинопіль пропонував посередництво в цьому питанні, але естонський уряд відмовився згідно конституційних міркувань. Таким чином, питання залишається невирішеним», — заявив представник Вселенського Патріархату.
Він також досить позитивно розцінив результати засідання Змішаної комісії в Равені, підкресливши, що прийнятий документ про першість влади в Вселенській Церкві був схвалений одноголосно і стане основою майбутніх сесій.
За словами владики Іоана, одним з найбільш важливих рішень комісії було усунення в документі будь-якої згадки про єдність Церкви в першому тисячолітті, в якому роль Папи визначалася б як роль «координатора», тоді як роль Патріархів — як ті що «погоджуються» з таким положенням. Це було зроблено щоб уникнути різних інтерпретацій питання першості двома церковними традиціями, одна з яких, західна, приділяє велику увагу факту переваги Папи над іншими єпископами, а інша, східна, концентрується на більшій рівності між церковними лідерами.
«У Східній Церкві першість йде за Константинополем, не в сенсі влади, але в сенсі ініціативи і узгодження. Вперше в документі був використаний термін primus в тому його значенні, яке він мав в традиції першого тисячоліття», — заявив митрополит Іоан.

Категорія: Міжцерковні стосунки | Переглядів: 1273 |
Всього коментарів: 0
Потрібна реєстрація
[ Реєстрація | Вхід ]
Використовуються технології uCoz
Вхід на портал
Пошук

Міні-чат


Copyright Ortodox portal LOGOS © 2024 Використовуються технології uCoz